A házi gyömbértea készítése

A tél egyik legfinomabb, jótékony hatású frissítője a forró, házi gyömbértea mézzel és citrommal, ami nem csak átmelegít, de még az egészségünk megőrzésének is fontos eszköze lehet. A gyömbértea ugyanis természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő szer.

Eláruljuk, hogyan készül a gyömbértea házilag, miért jobb a friss gyömbértea, mint a gyömbértea filteres verziója és melyek a legfinomabb gyömbértea ásványi anyagban és vitaminban gazdag alapanyagai.

A gyömbértea hatása

A gyömbértea nemcsak finom, csípős és átmelengető, hanem számos jótékony hatással is bír. A gyömbértea kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó és köhögéscsillapító főzet, mikrobaellenes hatással is rendelkezik, emellett gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, tartalmaz cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is.

A gyömbér felhasználása sokrétű: az emberiség évszázadok óta alkalmazza gyógyszerként, kellemes íze miatt teaként és különféle ételek ízesítése céljából fűszerként is, leginkább a keleti, távol-keleti kultúrákban. A gyömbért gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatásainak köszönhetően menstruációs görcsök és ízületi fájdalmak csillapítása céljából is alkalmazzák, emellett a gyömbértea napi fogyasztásával kordában tarthatjuk vércukorszintünket és elősegíthetjük emésztőrendszerünk megfelelő működését is.

A házi gyömbértea vagy a filteres verzió a jobb?

Mi a különbség a házi és a filteres gyömbértea között? Igazság szerint mindkét forrázat esetében ugyanúgy számolhatunk a gyömbér kellemes ízével, jótékony hatásaival, egy különbségtől eltekintve: a gyömbértea házi készítése során friss gyömbért használunk, az íze így sokkal intenzívebb lesz és több vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Egy dologra kell mindenképp odafigyelnünk: ha friss gyömbérrel dolgozunk, a gyömbértea készítése során áztassuk azt legalább 10–15 percig a megfelelő ízért és hatásért, illetve, ha csak 1–2 bögrényi gyömbértea készítését tervezzük, ne használjunk túl nagy darab gyömbért, csupán néhány szeletet, ugyanis nagyon erős az íze!

A gyömbértea készítése

A gyömbértea hozzávalói (4–6 főre)

  • 1 közepes db gyömbér (kb. 8 cm),
  • 2 db citrom,
  • 4 evőkanál méz,
  • ízlés szerint egy csokor friss menta,
  • 2 liter víz.

A gyömbértea receptje

Hámozzuk meg a gyömbért, majd szeleteljük vékony szeletekre vagy kis kockákra! Facsarjuk ki a citromok levét, ha mentát is használunk, késsel durván aprítsuk fel nagy darabokra! Tegyük a gyömbért hőálló kancsóba, edénybe és öntsünk rá 2 liter forró vizet! Lefedve hagyjuk állni, feloldódni benne a vitaminokat, ásványi anyagokat minimum 10–15 percig! Ha mentalevelet is használunk, adjuk hozzá a gyömbérrel egy időben! A 15 perc elteltével adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és a mézet (így a közvetlen forrázás nem semmisíti meg a bennük található vitaminokat, ásványi anyagokat)! Kínáljuk forrón, ízlés szerint több mézzel vagy frissen facsart citromlével!

A gyömbértea hány éves kortól adható gyerekeknek?

A gyömbér és a gyömbértea 10 hónapos kortól adható, ha kisgyermekünk immunrendszerét szeretnénk erősíteni vele. Vigyázat: túl meleg gyömbérteát ne adjunk a babának!

A gyömbértea hol kapható?

A gyömbértea filteres verziója bármelyik nagyobb élelmiszer-áruház teaosztályán megtalálható. A nyers gyömbér szintén megtalálható a nagyobb élelmiszer-áruházakban, leginkább a téli hónapokban.

Call Now Button