Őszi szezonális zöldségek

Ha október, akkor legtöbbünknek azonnal a sütőtök ugrik be, mint a legnépszerűbb őszi alapanyag, valójában azonban sokkal színesebb ennél a kínálat. Lássuk az októberi idényzöldségeket!

Brokkoli

Szuper rostforrás tele vitaminokkal (B2-, B1-, C-, E-vitamin, folsav, pantoténsav, niacin) és ásványi anyagokkal (kálium, foszfor, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán). Brokkolipüré: pároljuk meg vagy főzzük meg, adjunk hozzá egy kis tejszínt, fűszerezzük és nyomjuk össze villával vagy botmixerrel. Kész is a finom köret.

Sütőtök

Tudta, hogy minél sötétebb narancsszínű a tök húsa, annál több béta-karotin van benne? Béta-karotinra pedig azért van nagy szükségünk, mert A-vitaminná alakulva nagyban segíti a bőr és a szem egészségét, de még a csontokat is erősíti. Süssük meg és fogyasszuk magában, vagy készülhet belőle krémleves vagy tésztaszósz.

Póréhagyma

Nem olyan színes, így talán ki se néznék belőle sokan, hogy milyen gazdag belül: káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz, de C-vitaminban is bővelkedik. Érdemes belőle franciásan levest vagy quiche-t készíteni, de nyersen a salátába is tehetünk, hiszen jóval enyhébb az íze, mint a többi hagymának.

Cékla

Ha eddig nem rajongtunk érte, kóstoljuk meg sütve, mert egészen más íze van így, mint amikor savanyúságként fogyasztjuk. Süthetjük egészben fóliában, de felkockázva is remek, ha megpároljuk egy serpenyőben.

Répa

A répa sok egyéb jó tulajdonsága mellett nagyon jót tesz a beleinknek, érdemes gyakran fogyasztani belőle. Együk nyersen, például humuszba vagy bármilyen krémbe mártogatva, de párolva is isteni finom köretként.

Káposzta

Nagyon sokféleképp használható a káposzta. Egész nyugodtan mehet a salátába, készíthetünk belőle főzeléket vagy pároljuk meg köretnek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázok is bátran fogyaszthatják.

Zeller

A zeller valahogy nincs ott a menő zöldségek között, pedig annyira sokféle módon lehet elkészíteni és miden fogás más ízt hoz elő belőle, Készítsük el például levesként a zellert! Vagy grillezve is finom.

Egy őszi étel, amit bárki bármikor össze tudunk dobni

Igazi őszi-téli zöldséges ételt mutatunk, ami bármikor bevethető köretként vagy akár egy könnyebb vacsoraként is felszolgálható. Felkockázott répát, céklát, zellert, sütőtököt vagy krumplit (ami épp van otthon) keverjünk össze olajjal, fűszerezzük kedvünk szerint és dobjuk be mindezt egy tepsiben a forró sütőbe, egészen addig, amíg minden zöldség el nem kezd pirulni. Még az is elámul majd a sült zöldségek ízétől, aki egyébként a sült krumplira szavazna.

Call Now Button