Miért együnk sok őszibarackot?

Júniustól szeptemberig fogyaszthatjuk az A- és C-vitaminban gazdag finom őszibarackot, melynek gyulladáscsökkentő, csonterősítő, vagy bőrszépítő hatása kiemelkedő a gyümölcsök körében.

Vitaminokban nagyon gazdag

A szervezet egészséges működéséhez létfontosságú tápanyagok vannak benne, ugyanis gazdag A-vitaminban, béta-karotinban és C-vitaminban. Gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén, szilícium) köszönhetően fontos szerepe van az izmok működtetésében. Alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz telített zsírsavakat és nagyon jó tápanyagforrás.

Megakadályozza a hipokalémiát

Hipokalémiának hívjuk azt az állapotot, mikor a szervezetnek nagyon alacsony a káliumszintje. Mivel az őszibarack nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, megelőzheti az ezzel kapcsolatos betegségek kialakulását, amik szabálytalan szívverést okozhatnak, hozzájárul az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez.

Segíthet a rák kialakulásának megelőzésében

Az őszibarack fenolokban és karotinoid vegyületekben gazdag, amelyek rendelkeznek tumorellenes és daganatellenes tulajdonságokkal, valamint segíthetnek a különféle rákos megbetegedések, például az emlőrák, a tüdőrák és a vastagbélrák kialakulásának megakadályozásában.

Ápolja a bőrt

Az őszibarack segít az egészséges bőr megőrzésében, C-vitamin-tartalmának köszönhetően védelmet nyújt a káros szabad gyökök és az ultraibolya-sugárzás ellen. A benne található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így a leégés ellen is gyógyír lehet. Az őszibarackot széles körben használják a kozmetikai iparban bőrkrémek és szépségápolási készítmények gyártásához. Hidratálja és revitalizálja a bőrt, elősegíti a bőrproblémák, például a foltok gyorsabb helyreállítását.

Ápolja a szemet

Az őszibarackban található béta-karotin fontos szerepet játszik az egészséges látás fenntartásában és a különböző szemgyógyászati megbetegedések és a vakság megelőzésében. Védi a retinát a korral összefüggő degenerációktól.

Hasznos a terhesség alatt

A benne lévő C-vitamin segít a baba csontjainak, fogainak, bőrének, izmainak és véredényeinek egészséges növekedésében. Segít a vas felszívódásában is, ami rendkívül fontos a terhesség alatt. A kálium elősegíti az izomgörcsök és az általános fáradtság megszüntetését, ami gyakori a terhesség alatt.

Segít az emésztésben

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre, elnyelik a vizet, és segítenek megakadályozni a gyomorfájdalmat, például a székrekedést, a gyomorfekélyt vagy a szabálytalan bélmozgásokat. Segít a bélben lévő mérgező anyagok tisztításában és eltávolításában, valamint megakadályozza a gyomorrák kialakulását.

Enyhíti a stresszt

A magnézium jelenléte az őszibarackokban segít a stressz és a szorongás megelőzésében, és az idegrendszer nyugalmának fenntartásában.

Növeli az immunitást

Az őszibarack gazdag aszkorbinsavban és cinkben, amely segít a szervezet normális működésében, és segít fenntartani az egészséges immunrendszert. C-vitamin-tartalma miatt hatásos a fertőzések leküzdésében, a betegségek előfordulásának és súlyosságának csökkentésében.

Egyéb előnyei

Csökkenti a koleszterinszintet, foszforban gazdag, amely a kalciummal együtt segít a csontok és a fogak erősítésében, segíti a káros méreganyagok kijuttatását a májból és a vesékből, enyhíti a menstruáció kellemetlen tüneteit és a fogyókúrák ideális gyümölcse is.

Forrás: termalfurdo.hu.

Call Now Button