Nagy meglepetést hozott a Mit eszik az ország? nagy grillfelmérése. Közel 1500 internetező véleménye alapján készült kutatás megmutatta, hogy itthon legszívesebben sajtot teszünk a grillrácsra, de a húsok mellett a legjobb 5 közé került még a gomba és a cukkini is.
A grillezett camembertsajt lett a magyarok legnépszerűbb grillétele, második helyezett a barbecue-tarja, amelyet a gombafejek grillen követnek – derül ki a Mit eszik az ország? nagy grillfelméréséből. Az eredmény azt mutathatja, hogy a zsírszegény életmódra törekvők, valamint a vegetáriánusok és vegánok által is fogyasztható grillfogások összesített népszerűsége meghaladja a klasszikus húsételekét.
A 2021-es toplista:
A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grillfogás közül választhatták ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grillreceptek és számos gasztrotipp is várta őket. A felmérést országszerte közel 1500-an töltötték ki, hozzávetőlegesen 70%-ban nők, 30%-ban férfiak. A válaszadók jóval többen kisebb településekről szavaztak, mint a fővárosból és más nagyvárosokból.
A camembertsajt minden településtípusnál a legnépszerűbb, kivéve a nagyvárosokat, ahol első lett a mézes-mustáros csirkemellfilé. A voksolók fele havonta 1–2 alkalommal sütöget, 31 százalék hétvégenként, és alig akadt, aki még sosem próbálta a grillezést.
„Meglepő számomra, hogy nem hús nyerte a szavazást, és nagyon örülök, hogy nemcsak a hagyományos ételek szerepelnek a győztes listán, hanem egyre bátrabban kísérletezünk új ízekkel, alapanyagokkal” – összegezte Ratkai Krisztina gasztrofőszerkesztő, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója.
Női kedvencek
A felmérés érdekessége, hogy két nemek szerinti allistát is készíthettek a szervezők. A nők körében a tarját a grillezett cukkini váltotta fel, így a top 3 női kedvenc közé húsos grillétel nem került be.
- Camembertsajt grillen
- Grillezett cukkini
- Gombafejek grillen
- BBQ mézes-mustáros csirkemellfilé
- Krumpli alufóliában
Férfi toplista
A férfiaknál vezet a BBQ-tarja, második a bajor grillkolbász, harmadik helyezett a grill hamburger (marhahúspogácsa).
- BBQ-tarja
- Bajor grillkolbász
- Grillhamburger marhahúspogácsa
- Kolbászok (magyaros)
- Csevapcsicsa parázson
Az idősebb korosztályok kedvencei között valamivel több hús bukkan fel, mint a fiatalabb válaszadóknál, de az említett marhahúspogácsa inkább a legfiatalabb korosztályban népszerű, míg a kolbászok, csirkeszárnyak és BBQ-ételek inkább az 50 év feletti korosztályban tarolnak.
A felmérésből az is kiderült, hogy az egyedülállóknál és a párkapcsolatban élőknél szintén a camembert nyert, ezt a házasoknál néhány szavazattal felülmúlta a BBQ-tarja. A magyarok leginkább csirkét, sertést és kész hentesárut (virslit, kolbászt, hamburgerhúst) szeretnek grillezni, és a fokhagymás, a mustáros, valamint a magyaros pácot részesítik előnyben. A legtöbben faszenes grillen, tárcsán vagy elektromos grillen készítik el ezeket az ételeket, saját bevallásuk szerint havi egy-két alkalommal, főleg hétvégente.
Milyen húst grillez?
- Csirkét 75%
- Sertést 54%
- Kész hentesárut 32%
Milyen pácot használ?
- Fokhagymás 56%
- Mustáros 46%
- Magyaros 42%
Hogyan grillez?
- Faszenes grillen 58%
- Tárcsán 35%
- Elektromos grillen 32%
„A több mint hatvan grillétel túlnyomó többsége húsféle volt, mégis egy sajt vezeti az összesített rangsort. Ez azt mutatja, hogy – főleg a fiatalabb korosztályban és a fővárosban, nagyvárosokban élők körében – nagy a nyitottság a nem hagyományos, nem tipikusan magyaros fogásokra is. Azok között, akik aktívan érdeklődnek egy ilyen témájú felmérés és így vélhetően a grillezés iránt, változatos ízlés mutatkozik meg” – állapította meg dr. Bokor Tamás egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékéről.
Forrás: miteszikazorszag.hu.