Ezeket az ételeket fogyasszuk magas vérnyomásra!

A magas vérnyomás a leggyakoribb kockázati tényezője a későbbiekben kialakuló szívbetegségeknek. A megfelelő étkezéssel viszont sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük szívünk egészségét.

Világszerte több mint egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól, melyet rendszerint gyógyszerekkel kúrálnak. A gyógyszerek mellett nagyon fontos a megfelelő életmódváltás is. Az optimális vérnyomásszint eléréséhez először is érdemes egyes ételeket beépíteni a mindennapjainkba. A legnépszerűbb vérnyomáscsökkentő ételek a citrusfélék, a lazac, a csonthéjasok és egyes fűszerek. Ezeken kívül is akadnak még olyan kevésbé ismert szívbarát ételek, melyeknek bizonyított a vérnyomáscsökkentő hatása.

Mángold

Ez a zöld leveles növény tele van vérnyomást szabályozó tápanyagokkal, beleértve a káliumot és a magnéziumot. A mángold nemcsak egészséges, de különleges ízt ad a salátáknak.

Bogyós gyümölcsök

Ha magas vérnyomással küzd, a legjobb gyümölcsök az áfonya, a málna és a szeder. Ezek a bogyós gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban, köztük az úgynevezett antocianinban, amelyről kiderült, hogy növeli a vér nitrogén-oxid-szintjét, és csökkenti az ereket korlátozó molekulák termelését, ami segíthet csökkenteni a vérnyomást.

Répa

A nyers, ropogós, sárgarépában magas a klorogén, a p-kumarinsav és a koffeinsavak mennyisége, amelyek segítik az erek ellazulását, és csökkentik a gyulladást.

Joghurt

Az egészséges vérnyomás fenntartásában fokozottan fontos a megfelelő kalciumbevitel. A tejtermékek között a legegészségesebb alternatíva az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt, hiszen anélkül fogyaszthatjuk, hogy aggódnunk kellene a hozzáadott cukrok vagy a zsír miatt. Ha pedig egy kis extra ízre vágyunk, bátran keverhetünk bele bogyós gyümölcsöket is.

Call Now Button