A gesztenyefogyasztás tíz pontja

A téli időszak eljövetelével előtérbe kerül kedvenc csemegénk, a gesztenye. Szívesen fogyasztjuk parázson sütve, az utcán a kezünket melengetve vele, de sokunk kedvence tejszínhabbal püréformában is. Készülhet belőle, krém, fürdőhab, fényvédő és kenyér is.

A gesztenye szót halva máris összefut a nyál a szánkban, képzeltben már kanalazzuk is a finom pürét, megfelelő arányban keverve a kanálon az édes tejszínhabbal. Pedig a gesztenye sokkal többre hivatott ennél! Sokoldalúan felhasználható, egészséges, finom és tápláló eledel, amelyet érdemes jobban megismerni. Mondunk pár okot, miért érdemes sok gesztenyét fogyasztani.

  1. A gesztenyének viszonylag magas a rosttartalma, amely segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában. Így segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezőjét.
  2. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot, a nyomelemek közül pedig sok vasat, cinket, mangánt és rezet tartalmaz.
  3. Jót tesz immunrendszerünknek és külsőnknek is, hiszen a gesztenye antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2– és B6-vitaminban is gazdag.
  4. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a gesztenye C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog.
  5. A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. Nemcsak termése, hanem a belőle készült méz, a fa kérge és levele is fogyasztható.
  6. A gesztenyét a szépségipar is használja. Krémekbe keverve csökkenti a narancsbőrt, de a gesztenyefa kérgéből nyert eszkulin a fényvédő krémek gyakori alkotórésze is. Használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére is.
  7. Hatékonyan alkalmazható aranyér ellen ülőfürdőként.
  8. Kevesen tudják, hogy a gesztenyéből készülő liszt remek kenyéralapanyag. Ráadásul, aki nem szereti a gabona- vagy a burgonyakészítményeket, gesztenyével kiválthatja.
  9. A gesztenye „húsának” szénhidráttartalma igen magas, de a keményítőnek köszönhetően a lassú felszívódású szénhidrátok táborát gyarapítja. Mivel rostokban is gazdag, ezért a fogyókúrázók is beépíthetik a diétájukba, ha cukormentesen készítik el belőle az ételt.
  10. A magas ásványianyag-tartalma miatt azoknak is ajánlott, akik érzelmileg labilisak. Erősíti az idegeket és elősegíti az idegsejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a megújulás folyamatát. Sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, emellett E- és B-vitamin is található benne.

A gesztenye nagyon érzékeny gyümölcs, ezért mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében ajánlott tárolni. Ha már túl sokáig volt ott, és ellenőrizni akarjuk, hogy jó-e még, erre van egy tuti módszer: dobjuk vízbe! A víz felszínén úszókat ki kell dobni, a többi még fogyasztható.

Call Now Button