Balettpremierek az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.

Győri Balett. Fotó: Csibi Szilvia.

Szeged, Győr és Pécs évtizedek óta a kortárs balett központi színhelyeinek számítanak. Már önmagában az is különleges alkalom, amikor a három város társulatai egy fesztiválon lépnek fel, de amikor mindhárman új, eddig még nem látott produkcióval érkeznek, az igazán kihagyhatatlan csemege a táncrajongók számára. A Bartók Tavasz nézői most abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem kell választaniuk a darabok közül, ráadásul mindhárom premiert otthonuk kényelmében, a képernyőkön keresztül élvezhetik.

Győri Balett: GisL. Herkovics_Eszter Adria. Fotó: Lakatos János.

Lassan egy éve már, hogy a Győri Balett a pandémia miatt halasztani kényszerült egyik legjobban várt bemutatóját, a GisLt. Szerencsére a várakozásnak nemsokára vége, hiszen május 13-án a közönség is láthatja, hogyan gondolta újra Velekei László a romantikus balettirodalom ikonikus alakja, Giselle történetét. Az egyszerre gyönyörű és borzongató történet Szendrényi Éva misztikus díszletei közt kel új életre, amelyet Lajkó Félix egyedülálló hegedűjátéka emel majd más dimenzióba.

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök. Fotó: Borbás Betti.

A nemrég alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Pécsi Balett bemutatója az op-art, vagyis az optikai festészet legjelentősebb képviselője, a pécsi születésű Victor Vasarely életművét állítja középpontba. A rendező-koreográfus Vincze Balázs a 115 éve született művész festményeiből inspirálódva álmodta színpadra a Vasarely-etűdöket, amely egy kiállítás kontextusába helyezi a balettet. Ebben két progresszív, a színházi életben ismert alkotó lesz segítségére: Nagy Fruzsina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező.

Szegedi Kortárs Balett. Fotó: Lakatos János.

Juronics Tamás koreográfusi pályafutásának vannak visszatérő elemei, fontos alkotói, ilyen például Bartók Béla, hiszen a mostani lesz a negyedik alkalom, hogy Juronics Bartók valamely művére készít koreográfiát. A Szegedi Kortárs Balettel a Concertót viszik színpadra: ehhez ezúttal is a Nemzeti Filharmonikus Zenekart hívta társul, akikkel több darabot is bemutattak már a Müpában. A produkcióban kiemelten fontos szerepet kapnak a jelmezek, amelyek a filmes és divattervezői munkáiról ismert Mojzes Dóra kezét dicsérik. Bartók szerepében pedig egy rég látott ismerőst köszönthet majd a közönség: a nagy sikerű Carmina Buranából ismert Csetényi Vencel csak emiatt tér vissza a színpadra.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Hűtlen feleség. Fotó: Váradi Levente.

A magyar népköltészet egyik mély emberi érzelmeket ábrázoló balladáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A hűtlen feleség a történet alapjául szolgáló népballadát mintegy kiegészítve „kideríti” a nő hűtlenségének okát, a „bűnösök” lehetséges indokait, és megpróbál magyarázatot adni a szereplők tetteire. Az eltáncolt ballada a magyar néptánc és népzene páratlan világán keresztül vizsgálja az emberi lélek mélységeit, a Honvéd Férfikar által életre keltett zenei világgal ötvözve a magával ragadó mozdulatokat.

A Szent István Filharmonikusok két részből álló estje a magyar zeneirodalom két legjelentősebb alakja előtt tiszteleg. Az első részben Liszt Ferenc egyik legvirtuózabb zongoraműve, a Haláltánc mellett egy kései szimfonikus kompozíciója, A bölcsőtől a sírig is elhangzik majd. Az est második felében pedig Leo Mujić, a nemzetközi táncélet jelentékeny alkotóművésze állítja színpadra Bartók népszerű táncjátékát, A fából faragott királyfit a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóival.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu  weboldalon található további információ.

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán induló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztiválprogram bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Fotó: Csapó József.

A programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg, célja pedig, hogy meghatározó kulturális társintézmények részvételével, más nagyvárosok bevonásával fokozatosan országos – sőt országhatárokon átívelő, régiós beágyazottságú – eseménysorozattá váljon, és így a hazai és nemzetközi közönség minél színesebb, minél gazdagabb művészeti programmal találkozhasson.

Bartók Béla sokat idézett gondolata szerint soha senki nem ismerheti meg a maga teljességében a világot, hiszen az időben is, térben is végtelen. Ám mi ebben a rendhagyó, kihívásokkal teli évben mégis arra vállalkozunk, hogy a világ legizgalmasabb alkotóit időben és térben is közelebb hozzuk egymáshoz és a közönséghez, és összekapcsoljuk Magyarország és Európa nagyvárosait a Bartók Tavasz digitális platformjain” – mondja Káel Csaba, a  Müpa vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy az eseménysorozat idén olyan nagyszabású streamelt, ingyenes programfolyamként valósul meg, amely a régióban is egyedülálló. A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de a nézők bepillanthatnak majd a világ egy-egy legendás hangversenytermébe is. Az eseménysorozat nemzetközi együttesei és sztárkarmesterei a járványhelyzet miatt ugyanis saját városukból adnak streamelt koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségének. „A 2021-es Bartók-évforduló kiváló alkalmat kínál arra, hogy megmutassuk, az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken. Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy idén a digitális tér adta lehetőségekkel bölcsen élve minél szélesebb körben mutathassuk meg a világnak Magyarország szépségét, kulturális gazdagságát, ugyanakkor reménykedve gondolunk arra, hogy jövőre már személyesen is találkozhatunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kedvéért országunkba látogató, illetve a kultúrarajongó hazai közönséggel” – foglalja össze Káel Csaba.

Call Now Button