Budapest környéki csodaszép túrák

Budapest közelében ajánlunk népszerű, családos kirándulóhelyet. A látványos túraútvonalak mindegyike gyerekkel is könnyen teljesíthető, ám nem árt a fokozatosságra ügyelni, különösen ha kisebb gyerekekkel vagy kezdő túrázókkal kirándulunk.

A kirándulást, túrázást nem lehet elég korán a gyerekekkel megszerettetni. A babákat komfortos babahordozóban egy rövidebb erdei sétára már bátran magunkkal vihetjük, nagyobb gyerekeket pedig könnyű túraútvonalakkal vezessük be fokozatosan az erdőjárás, a természetjárás élményekkel teli világába. Amikor gyerekkel túrázunk, különösen ügyeljünk arra, hogy elegendő innivalóval, elemózsiával, kullancs- és napvédelemmel felszerelve vágjunk neki a kirándulásnak. Nagyobb gyerekeket megkérhetünk arra, hogy útközben segítsék figyelni a turistajelzéseket.

Paprikás-patak, Rózsika-forrás, solymári vár

A Budai-hegység legnagyobb vízesésével a hangulatos Alsó-Jegenye-völgyben csordogáló Paprikás-patak büszkélkedhet. A szelíd patak mellett egy gyerekbarát kellemes sétaút halad, ahova még a kirándulást kedvelő nagyszülőket is bátran magunkkal vihetjük. A túra hossza körülbelül 6 kilométer, amit kényelmesen 2 óra alatt teljesíteni lehet. Az autót a solymári Shell-kút környékén érdemes leállítani. A túraút a főút másik oldaláról indul, ahol tájékoztatótábla segít eligazodni. Rövid idő alatt érjük el az út egyik látványosságát, a vízesést, majd a sétát folytatva hamarosan egy látványos fotóponthoz, egy érdekes homokkőfalhoz jutunk, ami a nagyobb gyerekeket azonnal mászásra csábítja. Nem messze ettől a helyszíntől találjuk a Rózsika-forrást, amelynek vize sajnos nem iható. A forrástól 10 perc sétára nyílik egy kellemes tisztás, ami családi piknikek, szabadtéri játékok, labdázás helyszíneként kínálja magát. A közeli solymári vár már innen látszik, kis pihenő után érdemes azt is felkeresni. A solymári várat elérve visszatérhetünk ugyanazon az útvonalon, vagy akár valamivel nagyobbat kerülve az Alsó-Patak-hegyen át körbe.

Remete-szurdok, Remete-barlang, Ördög-árok

Kiindulópont: Máriaremete. A kisgyerekes családok körében méltán népszerű kirándulóhely a Remete-szurdok. A máriaremetei Kisboldogasszony-templomtól indulhatunk, amely rövid szakaszon egybeesik az országos kéktúra útvonalával. A Hosszú-erdő-hegyet megkerülve egy szép panorámát nyújtó hegyoldalon ereszkedünk le a Remete-szurdok bejáratához. A túra körülbelül 5 kilométer hosszú, amit kényelmes tempóban 2­2,5 óra alatt lehet bejárni. A turistaútvonal gyerekbarát.

A kellemes sétaút a látványos Ördög-árok partja mentén halad. A szurdok viszonylag rövid, mintegy 30 perc alatt végigjárható, útközben a Remete-barlanghoz lehet feljutni egy meredek csapáson. A hegyet a kék jelzésű turistaútvonal kerüli körbe, amely egyben tanösvény is.

Jági-tanösvény, Jági-tó

Kiindulópont: Pilisszentiván. Túránkat Pilisszentiván sportpályájától indítjuk, ahonnan könnyű, 4 kilométer hosszú erdei körséta tehető. Még akkor is, ha nagyon lassan haladunk, és több helyen elidőzünk, akkor sem vesz több időt igénybe, mint 2 óra, emiatt gyerekes túrázásnak kiválóan alkalmas, sőt még lehet, hogy kevés is lesz. A kellemes körséta az erdőn halad végig, érinti a békés hangulatú Jági-tavat. Egyetlen helyen át kell mászni egy „hatalmas kétágú létrán” ahhoz, hogy a kerítés túloldalára jussunk, ahol az útvonal folytatódik. Időnként erdei pihenőhelyek teszik kényelmessé a túrázást, egy romantikus fahíd pedig a gyerekek fantáziáját mozgatja meg.

Egri vár másolata

Kiindulópont: Pilisborosjenő. Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az országos kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. Bár a vár nem igazi, a „várrom” mégis kellően felcsigázza a gyerekek érdeklődését. Az autót a Házi-réti-horgásztónál (brit katonai temetőnél) parkolhatjuk le. A várat elérve a túrát tovább folytathatjuk egy nagy kört leírva, ám számítsunk rá, hogy ha körbesétálunk, akkor 10 kilométer hosszan kell gyalogolnunk, ezért kisebb gyerekekkel érdemes már a várnál visszafordulni. Ha a körtúra mellett döntünk, akkor a különleges hangulatot árasztó Teve-szikla izgalmas formációit, a kellemes pilisborosjenői tanösvényt, Köves-bércet vehetjük közelebbről szemügyre, vagy a Balázs-lépcső homoklépcsőin ereszkedhetünk le.

Holdvilág-árok

Kiindulópont: Kiskovácsi. Az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb kirándulási helyszín a Pilisben, amely Pomáztól körülbelül 6 kilométerre található. Gyalogosan Kiskovácsi vagy a Lajos-forrás felől közelíthető meg. Egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa, egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet temették el itt. Ezek az elméletek mindmáig nem nyertek tudományos igazolást, ám a hely rejtélye alkalmas arra, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük a történelem iránt. Még a túrázáshoz szokott, nagyobb gyerekekkel, illetve sportosabb nagyszülőkkel is kizárólag száraz, jó időben vágjunk neki ennek a túrának, ami könnyűnek nem, de élménydúsnak mindenképpen mondható. Esős, nedves időben ugyanis a csúszásveszély fokozott, a mászás a létrahasználat miatt néhol nehézkessé válik. Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet. A Holdvilág-árok hossza körülbelül 1,2 kilométer. A túrát több helyszínről is indíthatjuk.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu.

Call Now Button