Vucic – kormányfőből államfő

Szerbia jelenlegi miniszterelnökének sorozatban ez volt a harmadik választási győzelme

Vasárnap elnököt választott Szerbia, és a várakozásoknak megfelelően a jelenlegi kormányfő, Aleksandar Vucic győzött a választásokon – már az első fordulóban megszerezve a voksok több, mint ötven százalékát –, mégpedig egymaga több szavazatot gyűjtve, mint a többi elnökjelölt összesen. A szerb politikatörténetben még soha nem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő kormányfő egyben elnökjelölt is legyen, sőt megnyerje az elnökválasztást. Korábbi kijelentéseiben Vucic ugyan gyakran használta a „szerb történelemben még soha” kifejezést, ám ezeknek a megnyilvánulásoknak nem volt igazi súlyuk, most azonban valódi történelmi lépés tett. A szerb történelemben még soha nem történt meg, hogy valaki egyetlen hónap alatt miniszterelnökből elnökké váljon.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke és államfőjelöltje bejelenti a választási győzelmét Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

Noha visszalépésnek tűnhet a végrehajtói hatalmat biztosító miniszterelnökséget a csupán protokolláris funkciót jelentő elnökségre cserélni, sokan úgy vélik, Aleksandar Vucicnak erre is van megoldása. Egyes elképzelések szerint a hamarosan esedékes alkotmánymódosításkor megváltozhat a szerb politikai berendezkedés, és elnöki rendszert vezethetnének be a nyugat-balkáni országban, így a végrehajtó hatalom feje már nem a miniszterelnök, hanem az elnök lenne. Más vélekedések szerint erre nincs szükség, Vucic csupán néhány elődjét – például a 2004 és 2012 között ezt a posztot betöltő Boris Tadicot – követve elnökként is beavatkozna a kormányzati ügyekbe, a kormányfőt pedig „bábként” irányítaná.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei