Tejespalack színváltó címkével

Az élelmiszer-pazarlással való küzdelem jegyében olyan tejespalackot hoznak forgalomba Nagy-Britanniában, amelynek különleges címkéje színváltással jelzi, ha nem megfelelő hőmérsékleten tartják – közölte a brit média.

A színváltó címkés palackok a jövő évtől jelenek meg a boltok polcain. Az újítást a Wrap jótékonysági szervezet fejlesztette ki bolthálózatokkal és tejtermelőkkel együttműködve. Az úgynevezett „thermochronic” (hőállapotot jelző) címke hőérzékeny tintával készül. A Wrap azt követően fejlesztette ki a hőérzékeny címkét, hogy egy felmérése megállapította: a brit háztartásokban évente 25 millió font (9 milliárd forint) értékű tejet dobnak ki, mert megromlik a hűtőben.

A címke figyelmeztet rá, hogy nem jó hőmérsékleten tárolják a tejet: a legtöbb hűtőben ugyanis két fokkal melegebb van, mint az a tej legfeljebb 5 Celsius-fokban megállapított helyes tárolásához szükséges. A hőérzékeny címke elkészítésének költsége nagyon csekély lesz, ha a próbafolyamat után széles körűen alkalmazzák, palackonként átszámítva alig 4 forint lesz az ára.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei