Házhoz megy a várostervezés

A Wien wird Wow projekt keretében egy mobil tervezési irodával járják be a városfejlesztések főbb helyszíneit Bécsben. Az adott környék építési beruházásait egy ötméteres fatornyon kialakított interaktív kiállítás mutatja be, amellyel 2020-ig végigturnézzák a várost.

Mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a bécsiek leginkább csak akkor kezdenek el foglalkozni a várostervezéssel, ha valamitől tartanak, vagy nincs elég információjuk, a város vezetése most úgy döntött, hogy házhoz viszik a lakosoknak a várostervezést. A cél, hogy elejét vegyék a változásokból fakadó konfliktusoknak, és lehetőséget adjanak a bécsieknek, hogy beleszóljanak a dolgok alakulásába.

A Wien wird Wow projekt központi eleme egy ötméteres fakonstrukció, amely kiállítóterem és várostervezési iroda egyben. A torony magasságát és szélességét a helyszín méreteihez lehet igazítani, a közepében pedig egy kis iroda található íróasztallal és székekkel. A falakon a környék építési beruházásait bemutató képek és információk láthatók.

Az interaktív kiállításon fényképek, diagramok és képernyők segítségével tudhatják meg a bécsiek, miként is működik a várostervezés, és maguk is részt vehetnek benne. Legóból megépíthetik például álmaik városát, vagy egy teszt kitöltésével megtudhatják, melyik város lenne ideális lakhely a számukra.

A kiállításnak van olyan állomása is, ahol a látogatók javaslatait várják, hogy milyen fejlesztéseket, változtatásokat szeretnének a közvetlen lakókörnyezetükben, illetve ahol elmondhatják a véleményüket az egyes projektekről, és kiereszthetik a gőzt. A kiállítás célja, hogy a látogatóknak távozáskor pontos fogalmuk legyen arról, miként is működik a várostervezés, és mi alapján hozzák a döntéseket.

A mobil várostervezési kiállítással és irodával 2020-ig Bécs összes nagy városfejlesztési területét végigturnézzák, mindenütt az adott beruházásra szabják a tárlatot. A Wien wird Wow 500 ezer euróba került, éves fenntartási költsége várhatóan 477 ezer euró lesz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei