Az iskolakezdés miatti szorongást a szülőnek kell orvosolni

Hamarosan becsengetnek és elfoglalják helyüket a padban azok a hatéves gyermekek, akikről a szakemberek és a szülők is úgy gondolták: érettek az iskolára. Az iskola varázsa azonban sok gyermeknél csak pár napig tart. Az első napokban az iskolába menés megtagadása különböző fokú lehet. Van, aki össze sem pakol, el sem akar indulni és vannak, akik hasi fájdalomra panaszkodnak. A szorongást általában érzelmi problémák okozzák, amit a szülőnek kell orvosolni.

A szakemberek szerint az iskolakezdési fóbia mögött rendszerint a gyermek érzelmi problémái tárhatók fel, ami az önbizalom hiányában és a nagyfokú szülő iránti függőségi igényben jelenik meg. Óvodásoknál és az elsős-másodikos kisiskolásoknál az ok rendszerint szeparációs szorongás, vagyis az anyától és a családtól való elválás miatti aggodalom. Nagyon sok múlik azon is, hogy az iskola előtti napok hogyan telnek, mennyire készítjük fel a kicsit az iskolakezdésre. Nagy Cecília iskolai pszichológus szerint az elkövetkező időszakot pedig az ő iskolai „menetrendjükhöz” kell igazítanunk.

Meg kell találni a szabadidő és a tanulás megfelelő arányát

A gyermek érdekében meg kell találni az étkezések (reggeli, ebéd, vacsora), a lefekvés, a felkelés, a szabadidő és a tanulás megfelelő idejét, arányát. Lehetőséget kell teremteni arra is, hogy a szinte egész napos ülés után a gyermeknek legyen alkalma a friss levegőn történő tartózkodásra. A szülők gyakran nem veszik észre, hogy addig fáradhatatlannak gondolt csemetéjük a sok új élménytől, az új követelményektől, a „megfelelni akarástól” már a tanítás első heteiben alaposan elfárad.

Komoly jelzés, ha hirtelen gátlásos, visszahúzódó lesz a gyermek

Ennek jele lehet, hogy nehezen ébred reggelente, egyre figyelmetlenebb, feszültebb, esetleg éjszaka többször felébred, este csak hosszú idő után tud elaludni. Ilyenkor az iskolából is jöhetnek „jelzések”, hogy fegyelmezetlen, rendetlen, szétszórt, esetleg az osztálytársaival szemben válik agresszívvá, de az ellenkezője is előfordulhat: egyre gátlásosabb, egyre visszahúzódóbb lesz. Vegyük figyelembe, hogy a hat-, hétévesek napi alvásszükséglete legalább 10 óra. Egy kisiskolások körében végzett felmérés szerint a keveset vagy rosszul alvó gyermekek többsége alulteljesít, koncentrációs zavarokkal küszködik, túlmozgásos, nehezen kezelhető.

A kialvatlansággal kapcsolatos problémáknak elejét vehetjük, ha már az iskolakezdet előtti napokban fokozatosan átállítjuk az esti lefekvés idejét.

Nyalóka helyett zabkeksz lesz a büfék kínálatában

Már megkapták az iskolaigazgatók a szaktárcától, hogy milyen termékek lehetnek a büfékben. Biztosan le kell venni a cukorkákat, nyalókákat, szörpöket és az egyéb csalogató édességeket, amelyek az úgynevezett csipszadó hatálya alá esnek. Helyette sok magvas vagy korpás zsömlében kínált szendvicsek, ásványvíz és több gyümölcs lehet. Az édességeket felváltja a teljes kiőrlésű termékek tárháza. A változást azért kezdeményezték a szakemberek, mert a gyermekek 30 százaléka továbbra is elhízott. Sajnos hazánkban is egyre több gyermeknél diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget. Ahogy a felnőtteknél, a gyermekeknél is két ok vezethet ide: a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei