Az ausztrálok egyharmada küzd alvásproblémával 

Az ausztrálok csaknem egyharmada küzd úgynevezett social jetlaggel, vagyis „szociális időzónazavarral”, amikor a munkanapi és a pihenőnapi alvásritmus jelentősen eltér egymástól – derült ki az Adelaide-i Egyetem új tanulmányából.

A Sleep Medicine című folyóiratban publikált eredmények szerint az egyetem felmérés résztvevői 31 százalékánál áll fenn a probléma.

A tanulmányt vezető Robert Adams szerint a social jetlagtől szenvedő embereknél nagyobb a valószínűsége a komoly betegségek kialakulásának, valamint a munkahelyi elalvásnak. Hajlamosabbak továbbá a késői lefekvésre, a fáradtan ébredésre, valamint arra, hogy betegen menjenek dolgozni és késsenek a munkahelyükről.

„Ez azt sugallja, hogy a social jetlaggel küzdő emberek vagy kevésbé tudják felismerni magukon a betegség jeleit, vagy nyomást éreznek, hogy akkor is dolgozzanak, ha nem érzik jól magukat vagy csak nagyon fáradtak” – mondta a szakember.

Hozzátette: „bárhogy legyen is, ideje figyelembe vennünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha ezek a dolgozók járműveket vezetnek, veszélyes gépeket működtetnek vagy esetlegesen fertőző betegségeket terjesztenek a munkahelyükön”.

Adams szerint a számítógépek és az okostelefonok az egyik legfőbb okozói az alváshiánynak, mivel a készülékek által kibocsátott kék fény megzavarja az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin képzését, aminek következtében az ember ébren marad.

Az ausztrál Sleep Health Foundation nevű szervezet vezetője, Dorothy Bruck szerint a nem megfelelő alvás mára egészségügyi válsághelyzetet okozott. „Ausztrálok milliót érintő probléma a boldog és egészséges élethez szükséges alvásmennyiség hiánya” – húzta alá Bruck.

A felmérésben nem vettek részt éjszakai és váltott műszakban dolgozó alkalmazottak.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei