Almacukor: magyar világszám a legújabb természetes édesítőszer

Csaknem egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsósorban pedig kellemes ízélményt nyújt.

„Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőről, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L-fruktóz-tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni: miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra” – monda Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó Dia-Wellness Kft. tulajdonosa.
Hosszú évek óta köztudott, hogy a finomított fehér cukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet.

Most először sikerült almából édesítőszert kivonni

„A gyakori inzulinszint-ingadozás az éhségérzet egyik legfőbb befolyásoló tényezője. Nagyjából egyenletesen kell tartani az inzulinszintünket a nap folyamán – ezért is ajánlják a szakemberek a napi 5–6-szori étkezést –, mellyel elkerülhető a hirtelen ránk törő farkaséhség és a hasnyálmirigy kimerülése. Ezáltal kisebb az esély az elhízásra és jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kockázata is. Mivel a fehér cukornak nagyon magas a glikémiás indexe, érdemes olyan alternatív édesítőszert keresni, amely természetes eredetű és nem vált ki nagy inzulinválaszt. Az almacukorszirup éppen ilyen, melynek legfőbb alkotóeleme az L-fruktóz (betöltéskor 36%), ez adja pozitív hatásainak gerincét. Fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség. Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között mesterségesen előállított fruktózról, vagy pedig egy természetes anyagból, jelen esetben almából kivont gyümölcscukorról beszélünk. Kémiailag és élettanilag sem ugyanaz a hatása a kétféle fruktóznak. Egészségtudatos emberek számára kiváló megoldás lehet az ételek édesítésére. Inzulinos – úgynevezett egyes típusú – cukorbetegnek nem javaslom, de egy életmóddal, diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést igénylő diabétesz esetén beilleszthető az étrendbe azzal a feltétellel, hogy bele kell számolni az előírt napi szénhidrát-kalóriamennyiségbe, hiszen az almacukor nem energia- és szénhidrátmentes” – hangsúlyozta Szarka Dorottya dietetikus.

Tízévnyi kutatómunka eredménye az almacukor, amelynek édessége a mézhez hasonló

Az almacukorszirup édessége körülbelül a mézhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas.
„Kiválóan alkalmas a kávé ízesítéséhez, süteménysütéshez, ételek, saláták édesítésére, turmix készítéséhez, lényegében bármilyen receptúrába beleilleszthető. Sütéshez-főzéshez 99 százalékban ugyanúgy használható, mint a répacukor. Arra kell figyelni, hogy mivel folyékony állagú, ezért ha van folyadék a receptben, akkor abból az almacukor 20 százalékával kevesebb folyadékot kell beletenni. Egyetlen esetben nem működik az almacukor, amikor például habcsók készítésekor a felvert tojásfehérjét szárítani szeretnénk, mert az almacukor képtelen kiszáradni. Viszont ugyanez a tulajdonsága nagyon pozitív, amikor piskótába tesszük az almacukrot, mert nem szárad ki a tészta, hanem finom puha marad” – emelte ki Gangel András termékfejlesztő.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei