35 millió forint a vízválasztó a lakáspiacon

Az új lakás vásárlását tervezők 80 százaléka maximum ennyit szánna erre, a többség pedig mielőbb költözni szeretne.

A magyarországi lakáspiac elindult az eddiginél kiegyensúlyozottabb irányba: a használt lakások mellett egyre több új építésű lakás kerül a piacra. A lakásvásárlást tervezők 23 százaléka kizárólag új építésű lakást keres, 77 százalékuknál azonban az újak mellett a használtak is szóba jönnek.

A lakáskeresők 77 százaléka nem idegengedik a használt lakásoktól Fotó: Molnár Ádám

Mennyiért vennének?

A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a kizárólag új lakást keresők fele maximum 25 millió forintos lakást keres, 30 százalékuk 26–35 millió forintot áldozna új otthonára, míg a 16 százalékuk pedig 36–60 milliós kategóriát célozta meg, míg ennél drágábbra mindössze 4 százalékuk gondol. A kutatás szerint az érintettek 90 százaléka, tehát tízből kilencen az internetes ingatlanhirdetési oldalakon keresnek lakást, illetve az is fontos szempont, hogy a felmérés ideje alatt – 2017. január végén – a budapesti használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 500 ezer forint volt, a paneleké 337 ezer forintot tett ki. Ez ugyan több mint 10 százalékos drágulást jelent tavaly januárhoz képest, ugyanakkor a tavaly őszi árszintekhez képest minimális, 1–4 százalékos drágulást jelent.

25 millió 30-40 négyzetmétert ér Fotó: Molnár Ádám

Nézzük, hogy az érdeklődők mit kaphatnak a fent nevezett 25 milliós vételárért? Nos, Budapesten nagy valószínűség szerint leginkább 30–40 négyzetméteres alapterületű új stúdió- és garzonlakásokat, és még az alapberendezésre is maradhatna a pénzből, ugyanakkor a megyeszékhelyeken és a vidéki nagyvárosokban ebbe a költségvetésbe akár 50–70 négyzetméteres, 2–3 szobás új építésű lakás is belefér.

Időfaktor

Kifejezetten érdekes az az adat, miszerint a kizárólag új lakást keresők az ingatlan megszerzését rövid határidőn belül, maximum egy év alatt szeretnék tető alá hozni. Közülük 67 százalék kizárólag új építésű lakásra vágyik, míg a 66 százalék nem szeretne 12 hónapot várni kiszemelt otthonára, és 12 százalék azonnal, míg 21 százalékuk pedig amint csak lehet költözne. A felmérés szerint a válaszadók több mint 10 százaléka ugyanakkor azt mondta, megvárja, amíg a számára ideális lakópark megépül, ami 1–2 év várakozást biztos, hogy jelent.

Mi alapján válasszak?

Vélhetően senkinek sem okoz meglepetést az a tény, hogy a lakásvásárlók 95 százalékánál az ár a legfontosabb döntési tényező – legyen szó új vagy használt lakásról –, míg az új lakások esetén 66, használt lakás esetén pedig 75 százalékuknak a műszaki állapot áll a második helyen a vásárlási szempontok listáján. Szintén az egyik legfontosabb kategóriába tartozik az új építésű lakás vagy ház tömegközlekedéssel való megközelíthetősége (75 százalék), illetve a parkolás gondtalan megoldása (78 százalék), viszont a használt ingatlan vétele esetén ez az arány csak 50 százalékos. Manapság az is szempont az új ingatlanok esetében, hogy ki az építtető: ez a lehetséges vásárlók 66 százalékát befolyásolja, míg háromnegyedük számára az is fontos, hogy a projekt rendelkezzen meglévő építési engedéllyel és már folyamatban legyen az építkezés.

A lakásvásárlók 95 százalékánál az ár a döntő Fotó: Molnár Ádám

A használt lassabban kel el

Idén januárban tavalyhoz képest 8,7 százalékkal nőtt az eladó használt vagy új lakások iránt érdeklődők száma, igaz, a használt lakások országos kínálata a tavaly őszi csúcshoz képest valamelyest csökkent. Összességében Budapesten 28 százalékkal több lakást hirdettek idén januárban a tavaly év első hónapjában kimutatott adatokhoz képest, míg a megyei jogú és a nagyobb vidéki városokban 1–4 százalékkal bővült a kínálat.

Nem elhanyagolható tényező, hogy a használt ingatlanok eladási ideje megnőtt a felmérés szerint: a magánszemélyek által eladásra hirdetett lakásoknál átlagosan három héttel hosszabb idő, több mint 90–100 nap kell az eladáshoz országos átlagban, a családi házaknál pedig öt héttel, 180–200 napra nőtt az eladási idő, míg Budapesten is két héttel tovább tart egy lakás eladása, mint egy évvel korábban, átlagosan 79 nap szükséges hozzá. A vidéki községekben a legnehezebb eladni a lakóingatlanokat: 9–12 hónapot kell várni a vevőre.

Az új lakások piacán is jelentős kínálatbővülés ment végbe éves összevetésben, ugyanis 2017 januárjában kétszer annyi – több mint 16 ezer – eladó új lakás volt a piacon, mint egy évvel korábban. Az sem elhanyagolható tény az új építésű ingatlanok esetében, hogy az országos kínálatban megjelent új lakások többsége csak 2018-ban vagy 2019-ben készül el.

A használt ingatlanok eladási ideje hosszabb

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei