Vitaminpótlás a tél végén

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek a biológiai léthez nélkülözhetetlenek, de a testünk nem képes az előállításukra, ezért kell gondoskodnunk pótlásukról. Az alábbi vitaminok közül van, amelyik a bőrápolásban játszik szerepet, olyan is, ami véd a csontritkulás ellen, segít csökkenteni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, javítja memóriánkat, és persze a diéta fontos elemei is lehetnek.

A-vitamin az ép látásért és bőrért

Megakadályozza a bőr kiszáradását, és helyrehozza a zsíros, aknés bőrt. Véd a fertőzésektől, elősegíti a nyálkahártyák egészségét. Hozzájárul a normál látás fenntartásához, mivel az A-vitamin szükséges a beérkező fény feldolgozásához a sejtekben. Az A-vitaminnak köszönhető, hogy a haj puhává és selymesen csillogóvá válik. Véd a fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket, késlelteti a kollagénrostok lebomlását. Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését és erősíti a csontokat.

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért mindig kevéske zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani. Élelmiszerek, melyek nagyon jó forrásai az A-vitaminnak: marha- és borjúmáj, sárgarépa, sárgadinnye, édesburgonya, lazac, tonhal, sütőtök, spenót.

B-vitamin a kiváló memóriáért és idegrendszerért

A B-vitamin rendkívül fontos az egészséges agy szempontjából, javítja a koncentrálóképességet, erősíti az idegeket. Fontos szerepet játszik számos anyagcsere-folyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt szedve növeli a vörösvérsejtek számát. A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin. Hatékonyan enyhíti a depresszió tüneteit, az álmatlanságot, az asztmás rohamokat, a premenstruációs szindróma tüneteit, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében. A B7-vitamin jó haj- és körömerősítő. A vegetáriánusoknak figyelniük kell a húsfélékben megtalálható vér és az idegek szempontjából lényeges B12-vitamin pótlására.

Élelmiszerek, melyekben megtalálható a B-vitamin: tojás, tejtermékek, máj, búzakorpa, spenót, lazac, teljes kiőrlésű gabonák, dió, mogyoró.

C-vitamin az immunrendszer megerősítéséért

Igazi csodaszer a C-vitamin, főleg téli időszakban. Segít leküzdeni a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást, óvja az ereket, antioxidáns hatású, támogatja a májat a méregtelenítésben, emellett erősíti a kötőszöveteket. Részt vesz a regenerációban, különböző anyagcsere-folyamatokban, elősegíti a vas felszívódását. Mivel a C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, segít megakadályozni a sejtkárosodást a szabad gyökök semlegesítésével, melyek gyulladást okozhatnak a szervezetben.

Bizonyos esetekben nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükség: például terhesség, műtétek, daganatos betegségek, járványok, légszennyezettség, rendszeres dohányzás esetén. Magas C-vitamin-tartalommal bír a homoktövis, melynek tízszer akkora a vitamintartalma, mint a narancsnak. Kellő mennyiségű C-vitamint tartalmaz még a paprika, a brokkoli, a sárgadinnye, a kivi, az eper, a fekete ribizli, az áfonya, a karfiol.

D-vitamin az egészséges csontokért

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is, a kalcium és a foszfát felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalciumszintjét. Megakadályozza a pajzsmirigy túlműködését. A megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezenkívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és asztma kialakulásának megelőzésében is. A testünk képes előállítani ultraibolya-sugárzás hatására elővitaminokból, vagyis nyáron tudjuk fedezni a napi D-vitamin szükségletünket, de télen szükséges a pótlása.

D-vitamint tartalmaz: lazac, hering, szardínia, csukamájolaj, gomba, tojássárgája, tej, májas ételek, tofu, tökmag, margarin.

E-vitamin az erek, a sejtfalak egészségéért

Az E-vitamin különösen fontos feladata a sejtfalak jó állapotban tartása, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzése. Zsírban oldódik, bekerül a sejthártyába, amivel védi azt a szabad gyökök támadásától. Sportolóknak különösen fontos az E-vitamin napi szintű pótlása, ha minél előbbi regenerálódást szeretnének elérni. Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében. Ha megfelelő az E-vitamin-szintünk, megelőzhetjük az érelmeszesedést, erősíthetjük immunrendszerünket, amivel csökken a fertőzések kialakulása. Ez a vitamin védi a szívet és a koszorúereket a károsodástól, jó hatással van agyműködésünkre.

Különösen ajánlott az E-vitamin pótlása dohányosoknak, időseknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, alkoholbetegeknek, fertőző, illetve anyagcsere-betegségben szenvedőknek, lábadozó betegeknek, valamint azoknak, akik speciális zsírszegény diétát tartanak. Élelmiszerek, melyeknek magas az E-vitamin-tartalma: növényi olajok, napraforgóolaj, tökmagolaj, olívaolaj, csírák, napraforgómag, dió, mandula, spenót, sóska, medvehagyma, hús, máj, tojás.

Forrás: termalfurdo.hu

Call Now Button