Van helye a baconnek a karácsonyi menüben?

Levesbetét, főétel és dzsem is lehet belőle

A karácsony a szeretet és a család ünnepe, amikor nemcsak a nagy beszélgetések, hanem a nagy evések is jólesnek. Az ünnepek közeledtével még azok is bemerészkednek a konyhába, hogy valami finomat készítsenek karácsonyra, akik máskülönben amennyire csak lehet, távol tartják magukat a tűzhelytől. A karácsonyi menüt illetően sokan a nagy klasszikusokat (halászlé, töltött káposzta, bejgli) készítik el, mások ilyenkor inkább kísérletezni szeretnek. Egy kis kreativitással a bacon is a karácsonyi ételkavalkád egyik központi eleme lehet.

Hiszik vagy sem, tudományosan bizonyított tény, hogy a bacon az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb élelmiszer. Sütése közben körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenállhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tőle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. Nehéz vele mellélőni, és mivel sok ember nagy kedvence, kár lenne kihagyni a karácsonyi menüsorból.

Már a levest is feldobhatjuk a baconnel

A legklasszikusabb magyar karácsonyi leves, a halászlé baconos változatát is el lehet készíteni, mi most mégsem ezt ajánljuk. A sütőtöknek nemcsak ősszel, télen is szezonja van, amit remekül fel lehet dobni baconcsipsszel. Sőt, a borsó- vagy édesburgonyakrém-leveshez is tökéletesen passzol a bacon. Két opció is létezik: vagy a már imént említett baconcsipsszel dobjuk fel a levest, vagy hagyma helyett kockázott bacont pirítunk a lábas aljában, és a belőle kisült zsír lesz a leves alapja.

Húst hússal és baconnel

„Tulajdonképpen az összes őzgerincformában sütött húst el lehet készíteni baconos verzióban is, ha az őzgerincet baconnel béleljük ki, majd erre fektetjük a hússzeleteket, ízlés szerint fűszerezve őket. A karácsonyi menü nagy kedvencei az asztalt gyümölcsökkel töltött húsok, melyek ízéhez a bacon tökéletesen passzol” – mondta Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb baconszakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger-termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása.

Ha a csirke- vagy pulykamellfilébe aszalt szilvát rejtünk, majd feltekerjük, baconbe is betekerhetjük az így kapott falatkákat. Az „összecsomagolt” ételt ne felejtsük el fogpiszkálóval rögzíteni, így biztosan nem fog szétesni, míg a serpenyőben olajon megsütjük. Nemcsak a húsokat, hanem a (például rozmaringgal és bazsalikommal) fűszerezett halfilét is lehet baconnel párosítani, az előbbi ismertetett technika szerint.

Az amerikaiak tudják, hogyan használják a bacont

„Ha a bacont egy országhoz kéne párosítanunk, mi biztosan Amerikát mondanánk, talán azért, mert az Egyesült Államokban a hamburgerektől kezdve a pizzán át egészen a desszertekig, szinte mindenbe belerakják a bacont” – mondta a Gierlinger szakértője, aki jó szívvel ajánlja az extrém édes-sós párosításokat.

Azt például tudták, hogy Elvis imádta a mogyoróvaj és a bacon házasítását? Ízlése előtt tisztelegve létezik mogyoróvajas-baconos sütemény, ahogy a juharszirupos, baconos muffin is elterjedt édesség a tengerentúlon. Az utóbbinak a tortaváltozatát is elkészíthetjük, ha az előre felaprított, megsütött baconkockákat a tésztába keverjük, a megsült tésztalapok közé sós-karamellás (vagy ha a visszafogottabb ízekre szavazunk, mascarponés) krémet kenünk, a tetejét pedig jó alaposan leöntjük juharsziruppal. Dekorációnak kandírozott narancshéjat, dióbelet is használhatunk.

Ajándéknak is kiváló

A bacont még ajándék formájában is felhasználhatjuk az ünnepekkor: baconből ugyanis dzsemet is lehet készíteni (röviden: aprítsuk fel a ropogósra sült bacont, a hagymát és keverjük össze whiskyvel, juharsziruppal, hagymaecettel és barnacukorral), amit egy csinos üvegbe téve, vidám szalaggal átkötve, menő és egyedi kreatív ajándékként is adhatunk.

Persze, legyen bármennyire is kreatív a karácsonyi, baconos recept, ha nem a megfelelő minőségű húst választjuk, a siker korántsem garantált, sőt. A Gierlinger kínálatában a legjobb, prémiumminőségű, ízfokozó- és adalékanyagmentes baconoket találunk. A cég mögött húsz év tudása és tapasztalata áll: baconjeik önmagukban is isteni finomak, de karácsonykor miért ne kísérleteznénk velük, és társítanánk különböző húsokhoz vagy akár csempésznénk bele a desszertekbe.

Call Now Button