Több bizonyított érv a halfogyasztás mellett

Nem eszünk elég halat, pedig több táplálékkiegészítőt megspórolhatnánk vele, ráadásul a halas fogások nagy része egészségesen és percek alatt elkészíthető. Most néhány olyan érvet hoztunk, amelyek elolvasása után talán új alapokra helyezi a halfogyasztását.

Halat enni azon élvezetes programok egyike, amik egészségesek is. A halból készülhet egyszerű rácponty, szendvics savanyú uborkával, narancsszószos lazac, töltött pisztráng, és persze a klasszikus rántott hekk is megér néha egy kis bűnözést.

Magas a tápanyagtartalma

A hal rengeteg olyan tápanyaggal van tele, amelyekből a legtöbben hiányt szenvedünk. Ez magában foglalja a kiváló minőségű fehérjét, a jódot, valamint a különféle vitaminokat és ásványi anyagokat. A zsíros fajokat emlegetik a legegészségesebbekként. Ennek oka, hogy ezek Omega–3 zsírsavakkal is büszkélkedhetnek, amelyek kulcsfontosságúak a test és az agy optimális működéséhez, és szorosan kapcsolódnak számos betegség csökkent kockázatához.

Csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát

A korai halálozás két leggyakoribb oka a szívinfarktus és az agyvérzés, a hal pedig az egyik leginkább szívbarát alapanyag.

Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek döntő fontosságúak a fejlődés során

Az Omega–3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a növekedéshez és a fejlődéshez, különösen az agy és a szem fejlődéséhez. Ezért gyakran javasolják, hogy a terhes és a szoptató nők elegendő Omega–3 zsírsavat fogyasszanak.

Fokozhatja az agy egészségét

Az enyhe mentális hanyatlás normális, de idővel súlyosbodhat is. Számos megfigyelő tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik több halat esznek, lassabb a mentális hanyatlásuk.

Segíthet a depresszió megelőzésében és kezelésében

A depresszió gyakori mentális állapot, rossz hangulat, szomorúság, csökkent energia és az élet iránti érdeklődés elvesztése jellemzi. Bár a depresszióról közel sem beszélnek annyira sokat, mint a szívbetegségről vagy az elhízásról, jelenleg mégis ez a világ egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek halat, sokkal kisebb valószínűséggel válnak depresszióssá.

D-vitamin-forrás

A hal és a haltermékek a legjobb étrendi D-vitamin-források közé tartoznak. A zsíros halak, például a lazac és a hering, tartalmazzák a legnagyobb mennyiséget belőle.

Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Számos tanulmány összekapcsolja az Omega–3 vagy a halolaj bevitelét az 1-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával gyerekeknél.

Segíthet a gyerekek asztmáján

Az asztma gyakori betegség, amelyet a légutak krónikus gyulladása jellemez, és gyakorisága az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt. Tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeresen halat fogyasztó gyerekeknél 24 százalékkal alacsonyabb az asztmás betegségek kockázata. Felnőtteknél nem találtak szignifikáns hatást.

Megóvhatja látásunkat időskorban

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a látásromlás és vakság vezető oka, és leginkább az idősebb felnőtteket érinti. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a hal és az Omega–3 zsírsavak védelmet nyújthatnak e betegség ellen.

Javíthatja az alvás minőségét

Az alvászavarok hihetetlenül gyakorivá váltak világszerte, aminek kialakulásában a D-vitamin hiánya is szerepet játszhat. Egy 6 hónapos vizsgálatban, amelyben 95 középkorú férfi vett részt, a lazac fogyasztása hetente háromszor az alvás minőségének javulásához vezetett.

Call Now Button