Szavazás a kedvenc grillfogásainkról

Divat lett a grillezés! Ma már nem kell hatalmas kert hozzá, akár az erkélyen is sütögethetünk a biztonsági előírásokat betartva. Grillezünk barátokkal, családdal, munkatársakkal, de akár kettesben a párunkkal is. Ám vajon mi kerül a grillrácsra? A húsok vagy a zöldségek hódítanak jobban, esetleg a gyümölcsök és a halak? Egy országos felmérés most az ország kedvenc grillételeit keresi.

A grillezés nem valami úri hóbort, esetleg újkeletű hagyomány. Nagyon is régi! Az étel nyílt lángon való sütése, azaz a grillezés ősibb, mint maga a modern ember. A homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni. A grillezés, a nyílt tűzön sütés ar világon mindenhol ismert és elterjedt konyhai technológia. A Wikipédia szerint nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek alapjait, amit ma már számtalan módon ki lehet próbálni.

„Ma már különböző típusú grillkészülékek is segítenek, hogy sikeres legyen a grillparti. Könnyedén profivá válhatunk a rács mellett, és megmutathatjuk, milyen finom egy fűszeres lazac, egy jól megpirított marhaszelet vagy egy kalóriaszegény zöldségcsomag” – véli Ratkai Krisztina gasztrofőszerkesztő.

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grillfogás közül választhatják ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grillreceptek és számos gasztrotipp is várja a kerti sütögetés szerelmeseit. Sőt a legjobb recepteket beküldők között értékes ajándékokat is kisorsolnak.

Húsleves, bableves, rántott hús a kedvenc

Tavasszal, az első „Mit eszik az ország?” felmérés résztvevői a hazai konyhakultúrában régóta megtalálható 100 magyaros fogás közül választhatták ki tíz kedvencüket, illetve tetszés szerint bővíthették is a gasztrotoplistát. Az első helyre a húsleves került, a második helyezett a bableves lett, míg a rántott hús a harmadik helyen végzett az összesítésben. A tíz legkedvesebb étel között helyet kapott még a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a brassói aprópecsenye, a halászlé és a gulyásleves is. A top 10-es listát pedig a palacsinta zárta. Nagy kérdés most az, hogy mik lesznek a kedvencek a grillfogások közül?

A Mit grillez az ország? kérdésre a miteszikazorszag.hu weboldalon lehet megadni a válaszokat július 31-ig.

Forrás: miteszikazorszag.hu.

Call Now Button