Nincs grillszezon berner virsli nélkül

Kívül roppanós, belül húsos és krémes, isteni finom. Mi az? A berner virsli! Szerencsére a korlátozások enyhítésével akár már kisebb baráti találkozót is tudunk tartani a kertünkben, amit a grillezés tehet igazán hangulatos és vidám élménnyé. Ha pedig grillezés, akkor nem szabad elfeledkezni a berner virsliről sem, aminél finomabb grillételt el sem tudnánk képzelni. Mi is az a berner virsli? Cikkünkből nemcsak a termék történetét ismerhetik meg, de azt is eláruljuk, hol lehet beszerezni a lefinomabb baconbe tekert virsliket. 

Lehet, hogy a virsliről a legtöbben a szilveszterre asszociálnak, elvégre az újévköszöntő menü egyik elengedhetetlen hozzávalója, de ennek az ételnek nemcsak az év végekor, hanem tavasszal/nyáron is szezonja van, amikor grillpartikat tartunk. A virsli szó, ahogy maga az étel is, Németországból ered. A német Wurst szó kicsinyített alakja a würstl vagy virstl, ez utóbbi szót magyarosítottuk idehaza.

Bár a virsli Magyarországon a 17. században kezdett elterjedni, a „virsli őse”, a Frankfurter Würstchen ennél sokkal nagyobb múltra tekint vissza. Frankfurti virslit már az 1200-as évek végén is ettek. Az étel csakis sertéshúsból készülhetett, amit birkabélbe töltöttek és megfüstöltek. Régebben pergamenpapírban, fadobozban tárolták. A Frankfurter Würstchen nem összekeverendő a jóval később Bécsből elterjedt frankfurterrel, ami például abban is eltért a korábbi frankfurti változattól, hogy vegyítve, sertés- és marhahúsból is készül.

A berner virsli története

A berner virsli (hiába gondolunk erre a nevéből) nem Bern városából származik, hanem Ausztriából, Zell am See környékéről, ahol 1950-ben egy helyi szakács, Erich Berner (innen a név) tekerte baconbe a sajtos virsliket, amik hihetetlenül hamar népszerűvé váltak. Berner fejéből akkor pattant ki az az ötlet, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit baconbe tekeri, amikor azon gondolkodott, milyen gyorsan és könnyen elkészíthető finomsággal kínálhatná meg az éttermében rendszeres fogyasztó férfikórus tagjait. A berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt.

Grillezéshez tökéletes

Azt javasoljuk, ne kísérletezzen otthon a tökéletes a berner virsli elkészítésével, inkább vásárolja meg készen. Ajánljuk a Tamás-Hús Kft. által készített Gierlinger Berner grillvirslijét, ami kívül ropog, belül pedig szaftos, hála a hihetetlenül finom sajtnak és ízletes virslinek. A Gierlinger grillvirslijénél három prémiumminőségű finomság (a bacon, a virsli és a sajt) találkozik egymással, aminek a végeredménye csakis jó lehet. A húst elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről.

Forrás: Gierlinger.

Call Now Button