Mit együnk hosszú autózás előtt és közben?

Kellemetlen az utazási betegség, ezért nem mindegy, hogy hosszú autózások előtt mit eszünk. A vezetőnek sem mindegy, mert a nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet, s ez jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát.

A vezetés olyan tevékenység, amely során 1000–1350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű energiabevitelre. Sőt inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2000–2500 kilokalóriára. „Nem szabad azonban üres gyomorral a kormányhoz ülni, mert a vércukorszint lecsökkenhet és szédülés jelentkezhet! Az éhség továbbá csökkenti a vezető figyelmét, mert másra koncentrál” – magyarázza dr. Mari Carmen López, a SEAT CARS orvosi központjának munkatársa.

Kis mennyiségeket kell fogyasztani szabályos időközönként. A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták, hogy például vacsora után az emberi teljesítőképesség 10 százalékkal csökken a volán mögött is. Dr. López ajánlása szerint „álljunk meg gyakran, együnk kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk egy keveset, hogy kitisztuljon a fejünk!”

Kerülendő ételek: az olajban, zsírban sült, fűszeres ételek és mártások foglalhatják le leginkább a szervezet figyelmét. A rizs, a babfélék és a tészták is okozhatnak hasonló hatást. Mivel a vezetés egy olyan tevékenység, amely nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszünk sok szénhidrátot, mert az puffadást okoz. Mindezen túl az utóbbiak gyorsan emészthetők, így a vezető hamarosan újra éhes lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerüljük ezeket, ha valaki érzékeny rá.

H2O a megfelelő üzemanyag: egy, a Loughborough Egyetem (Anglia) és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akiknek a vérében 0,8 g/l alkohol van, tehát mintha megittak volna 4 pohár bort. A leggyakrabb hibák az önkéntelen sávelhagyás, a kései fékezés és a vállak lelazulása. Dr. López szerint „a dehidratáció szédülést vagy hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést okozhat”.

Ezért elengedhetetlen a folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz, de lehet gyümölcslével vagy más üdítőitallal keverve fogyasztani. Ami a koffeint illeti, dr. López rámutat: „néhány kávé vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz”. És ne feledkezzünk el a koffein vízhajtó hatásáról, ami kánikulában nem előnyös, és utazás közben sem, ha gyakran kell megállni. Az energiaitalok fogyasztása határozottan kerülendő.

A legtöbb európai közlekedési szabályrendszer nem tiltja kifejezetten a menet közbeni evést, ivást, de tisztában kell lenni vele, hogy mindkettő elvonja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leedsi Egyetem (Anglia) tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalékkal csökken. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 euró bírságot kell fizetniük, Angliában 100 fontot, és még 3 pontot is levonnak tőlük. Ezért is ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

Dr. López ezt a menüt ajánlja, mert „tartalmazza a szükséges tápanyagokat és elég könnyű ahhoz, hogy ne okozhasson emésztési problémákat és hasfájást”.

Menü vezetőknek:

Reggeli: két szelet pirítós főtt sonkával vagy sajttal, gyümölcs, kávé vagy tea.

Főétkezések között: vegetáriánus szendvics és víz.

Ebéd: saláta, grillezett vagy sült hús vagy hal, gyümölcs, víz és kávé vagy tea.

Uzsonna: gyümölcs, joghurt és víz.

Forrás: ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

Call Now Button