Mínima néven nyitott új mediterrán bisztró a Belgrád rakparton

Ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón

Akár langusztát is rendelhetünk zellersztéken a Mínima Bistróban, a már kultikus Dionysos Taverna alapítójának új éttermében. A mediterrán ihletésű ízeket gourmet-tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják.

A Dionysos Taverna már 1993 óta Budapest igazi színfoltja, egyúttal legismertebb görög étterme, ami a kezdetektől a vendégek bizalmát és szeretetét élvezte. A tulajdonos, Lehoudis Andreas azonban most új bisztrót alapított, hogy – a görög konyha után – tovább tágítsa a kereteket, és nálunk is népszerűsítse és újragondolja a mediterránium legkiválóbb fogásait.

Padlizsántatár

„A Sirtos zenekarral több száz koncertet adtunk már a mediterrán országokban, egészen eldugott helyeken is. Ilyenkor mindig érdekel a helyi gasztronómia: ha van a közelben hal-, hús- vagy zöldségpiac, elfog a kísértés, a vágy és a szenvedély, hogy átadjam magam az autentikus kínálatnak és hangulatnak. Sőt, az éttermek konyháiba is szeretek bekéredzkedni, megfigyelni, milyen technikai megoldásokat és alapanyagokat használnak” – meséli az alapító, hozzátéve: nem a turistacsapdahelyek érdeklik, ehelyett mindig a helyiek ismertetik meg az igazi helyi gasztronómiai élményekkel.

Pisztáciavariaciók

A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát. Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód. „László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia újhullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban” – mondja Andreas.

Kevés étteremben dolgoznak ilyen minőségű alapanyagokból

Borjúborda garnélatársítással

„Az étlapunkon megtalálható számos közismert fogás is, és nem akartunk kirekesztők lenni: az előételek, a saláták a kisebb pénztárcájú vendégeinknek is megfelelnek majd. Szerettük volna, ha a minőségi fogások megfizethető áron lennének elérhetők” – mondja a magát „tavernásnak” tituláló alapító. A főételek közt ugyanakkor találunk igazi különlegességeket, újszerű fogásokat is, mint például a ratatouille-fúzió, a borjúborda garnélatársítással, vagy épp a haltrió – ami nálunk különösen szokatlan, hiszen általában egyszerre egyféle halat szolgálnak fel –, valamint a langusztaafrodité zellersztéken.

Langusztaafrodité zellersztéken

„A jó langusztát és a többi minőségi hozzávalót nem könnyű beszerezni, de a Mínima Bistróban kizárólag ezekkel dolgozunk” – mondja a tulajdonos, akinek célja, hogy maradandó élményt biztosítson a vendégeknek. Ehhez hozzájárul a kellemes zene is, illetve a konyha, ahol részben betekinthetünk az ételek készítési folyamatába. A mediterrán kultúra szerves része a kávé- és teafogyasztás is. Érdemes lehet akár egy különleges meleg vagy hideg kávéra is beülni a Mínima Bistróba.

Ratatouille kacsamájjal

A Mínimában tematikus napokat is terveznek majd a mediterrán kultúra jegyében. Az első izgalmas esemény pedig nem volt más, mint hogy egy ortodox püspök is ellátogatott a bisztróba, hogy felszentelje azt.

Karfiolvelute
Call Now Button