Magyarország tortája 2020: a döntős torták

A Magyar Cukrászok Ipartestülete kihirdette a Magyarország tortája verseny 2020-as döntőseit, és nyilvánosságra hozták a 6 cukrászremekről készített fotókat és a recepteket.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám tortája

Ez a torta a gesztenye, a törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder ízvilágát foglalja egybe. Törökmogyorós, törökmogyorópasztás piskóta, mogyorós ropogós réteg, feketeribizlis, feketeszedres zseléréteg és gesztenyés vajkrém. Az intenzív gyümölcs, a gesztenye és a mogyoró összhangja ez a sütemény.

Tétényi áfonyás mandula – Sztaracsek Ádám tortája

Ebben a tortában az áfonya és a mandula összhangjára törekedett a készítője. A piskóta mandulaliszt és házi mandulapaszta felhasználásával készült. Mandularopogós talp és házi mandulapralinés vajkrém. Az áfonya töményen, gyümölcszselé formájában van jelen a tortában. Több tészta és vaj, kicsit elfelejtve a mousse-ok és kevés tésztás desszertek világát.

Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna tortája – Vanília és Gelarto cukrászda

A torta alapja diófelvert, melyet ropogós-karamellizált dió rétegez. A jonatánalmából készült betét kellemes savassága teszi üdévé, mely rétegeket ágyas fügepálinkával lazított könnyed diómousse ölel körbe. Ezt követi az aszalt fügében gazdag, zamatos fügebetét. A külsejét fügéből készült gyümölcsglasing, dió, fügeszórat és csokoládé díszíti.

Mákvirág – Szívós Zita, Poór István tortája – Budapest, Major cukrászda

Mákos mandulalisztes felvert, eperzselé, citrommousse, epermousse, citromkrém, fehércsokoládés glazing. Üde, könnyed torta, mely gabonalisztet nem tartalmaz. Dió- és mogyoróféléket sem tartalmaz, hogy minél szélesebb közönség részére fogyasztható legyen.

Curiositas – Füredi Krisztián tortája – Hisztéria cukrászda

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birszselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoróganache, mandulamousse, tejcsokoládés bevonat. Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt. Kevesen tudják, hogy a birsalma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nyers állapotban szinte élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

Szegedi boszorkány – Gyuris László tortája – Capella cukrászda

A máké a főszerep: mákfelvert mézzel és kandírozott naranccsal, mákmousse mézzel és citromhéjjal, piros- és feketeribizlis krém, tejcsokoládés glazing. A mák mint mágikus finomság, a magyar konyha jellegzetes fűszere, és a névadóinkhoz visszatérve ősi vajákos növény hírében is állt.

Fortissimi – Bátrak tortája, Nándori László, Nándori cukrászda

A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a legbátrabb falu tiszteletére a térség jellegzetes alapanyagaiból: hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró.

A szakmai zsűri – Baracskay Angéla cukrászséf, Gerő Eszter cukrászmester, Andrész Zoltán cukrászmester, Kiss Zoltán cukrászmester, Mészáros Gábor cukrászmester, Szervánszky László cukrászmester és Tóth Norbert cukrászmester – háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

(Forrás, képek: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete)

Call Now Button