Magyar találmány segít a laktózérzékenyeknek és diétázóknak

Manapság sokan figyelnek az egészségükre és a külsejükre, ezért a helyes étkezést és a mozgást előtérbe helyezik. Egyre többen küzdenek ételérzékenységgel, ami miatt több alapanyagot tiltólistára kell helyezniük, és száműzniük az étrendjükből.

 

Létezik azonban egy olyan megoldás, amely laktózérzékenyek, sportolók, valamint a fogyni vágyók számára ideális. Dr. Németh Zoltán agrármérnök két fiával és kutatás-fejlesztői csapatával kísérletezett ki egy különleges tejhelyettesítő technológiát. Tojásfehérje-alapból mások mellett tejet, túrót, tejfölt és a vajkrémet kiváltó fehérjeforrásokat készítenek, így biztosítva lehetőséget laktózérzékenyek, sportolók és fogyni vágyók teljes értékű táplálkozásához. Szigetcsépi üzemükben évente közel 150 millió tojást dolgoznak fel. A két törőberendezés óránként összesen 66 ezer darabot választ el a héjától, hogy teljes, sárga vagy fehér tojáslé, illetve tojáspor készüljön belőle. A pasztőrözést az elérhető legkorszerűbb UHT-berendezésben végzik, amely a feldolgozóüzem egyik büszkesége.

Miért fontos a fehérjebevitel?

A fehérjék elengedhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez. Az esszenciális aminosavak nem megfelelő bevitele komoly hiánybetegségekhez vezethet. A felnőttek és a gyermekek számára a tojásfehérjét, a csecsemők részére az anyatejet tekintjük az ideális fehérjeforrásoknak. Ugyanakkor nagyon jól hasznosulnak a húsokban, a tejtermékekben lévő fehérjék is. Bajban vannak azonban azok, akik ilyen-olyan okokból nem fogyaszthatnak tejtermékeket. Alternatívák napról napra jelennek meg, ugyanakkor ezek többnyire növényi alapúak, magas szénhidráttartalommal. Erre talált megoldást a Németh-család, amikor kifejlesztették a jó minőségű állati fehérjéket tartalmazó, ToTu fantázianévre keresztelt termékcsaládjukat.

Magyar innováció és gyártás

„A ToTu 100%-ban magyar fejlesztés, és 100%-os magyar tulajdonú a gyártó is. Teljesen egyedi termék, hiszen a rögös túró alternatívájaként a ToTu Rögös talán az egész világon egyedülálló, ráadásul a termékcsaládnál jó minőségű állati eredetű alapanyagból, a tojásfehérjéből indulunk ki” – mondta az idén harmincéves családi vállalkozás kutatás-fejlesztési igazgatója, dr. Németh Csaba, aki viccesen megjegyezte: nincs olyan ember az országban, aki ne evett volna már a termékeikből. Legfeljebb nem tud róla. A tojásporokat és -leveket ugyanis cukrászatok, pékségek, tésztagyárak előszeretettel használják fel.

Diétás tejhelyettesítő

A Némethék által kikísérletezett tojásfehérje-termékcsalád kiváló helyettesítője a hagyományos tejtermékeknek: tejnek, túrónak, tejfölnek és a vajkrémnek. Tojásfehérjéből készülnek, így laktózmentesek, és a magas fehérjetartalomnak, illetve az alacsony szénhidrát- és zsírtartalomnak köszönhetően optimális mindenki számára. A tejre érzékenyeknek és a tejfehérje-allergiásoknak tökéletes helyettesítő, a sportolóknak ideális a fehérjebevitel növeléséhez, de még a paleodiétába is kiválóan beilleszthetőek.

Folyamatosan fejlesztjük a portfóliót: pro- és prebiotikus, ízesített és funkcionális (például kollagénnel dúsított) ToTu-termékekkel álltunk elő nemrégiben” – nyilatkozta dr. Németh Csaba vezető fejlesztő, aki családjával együtt fontosnak tartja, hogy semmi se vesszen kárba, ezért a feldolgozás során keletkező melléktermékek, a tojáshéj és a takarmánytojáspor hasznosításával elsősorban hobbiállatok részére kifejlesztett takarmánytermékeket is készítenek.

Forrás: ToTu.

Call Now Button