Kóstolt már káposztába töltött harcsát? Az idei ünnep újragondolt kedvence lehet ez a két megszokott karácsonyi ételt egyesítő ízletes fogás, amire a Michelin-kalauz által ajánlott Zona étterem séfje hívta fel a figyelmünket.
Kovács Levente egy olyan ínycsiklandó receptet osztott meg velünk, aminek elkészítése otthon sem ördöngösség, mégis megkoronázhatja az ünnepi vacsoramenüt. „A Zona étteremben a karácsonyi kínálat egyik közönségkedvence, az idei szezon nagy visszatérője a káposztába töltött harcsa, ami a töltött káposztát kombinálja egy másik karácsonyi kedvenccel, a hallal” – árulja el a séf, akinek hitvallása, hogy az egyszerű is lehet nagyszerű. „Köretként pedig nálunk ricottás lasagne kerül mellé, ami érdekessé és nagyon maivá varázsolja ezt az ünnepi fogást!”
Íme a káposztába töltött harcsa receptje:
Hozzávalók (4 személy részére):
- szürkeharcsafilé, 0,60 kg,
- savanyúkáposzta-levél, 8 db,
- főtt rizs, 0,20 kg,
- egész tojás, 2 db,
- töltenivaló paprika, 0,3 kg,
- paradicsom, 0,3 kg,
- vöröshagyma, 0,25 kg,
- fokhagyma, 0,1 kg,
- tejföl, 0,3 kg,
- ricotta, 0.5 kg,
- tejszín, 0,5 liter,
- lasagne-tészta, 0,3 kg,
- parmezánsajt, 0,15 kg,
- petrezselyem, babérlevél, só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, esetleg uborkalekvár, sült koktélparadicsom, tejföl a díszítéshez.
Elkészítés:
A harcsa hasaaljáról a zsírosabb részeket levágjuk, majd paprika és paradicsom hozzáadásával halalaplevet készítünk. Az alaplébe babérlevelet, kevés sót, egész borsot, egy fej hagymát teszünk. Fél óráig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A harcsa többi részét ledaráljuk. Pirított, finomra vágott vöröshagymával, főtt rizzsel, fokhagymával, sóval, borssal, csomborral, fűszerpaprikával, és 2 db egész tojással elkészítjük a tölteléket, majd klasszikus módon a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük.
Ezt követően lapos edénybe helyezzük, felöntjük az alaplével, és fél óra alatt készre főzzük. A káposztákat kivesszük, félretesszük. A megmaradt főzőléből paprika és paradicsom hozzáadásával, tejföllel jó ízű paprikás mártást készítünk. A ricottát, a finomra vágott kaprot és a tejszínt összekeverjük sóval, frissen őrölt feketeborssal. Ezután a lasagne-lapok közé töltjük, tetejére tejszínt, parmezánsajtot szórunk, és közepes hőfokú sütőben (160 fok) 40–50 perc alatt készre sütjük. Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk.
A tányérba alulra a paprikás mártást, arra a lasagne-t, majd a harcsával töltött káposztát tesszük. Díszíthetjük sült paradicsommal, uborkalekvárral, friss kaporral, tejföllel.
Ha kedvet kaptunk, még épp időben vagyunk, hiszen a hozzávalók beleférnek a nagybevásárlásba az ünnepek előtt. Aki azonban inkább egy mesterszakács elkészítésében kóstolná meg ezt a különlegességet, az ezt is megteheti a Zona étteremben. Itt élő zongoraszó mellett fogyaszthatjuk el a speciális ünnepi menüt, ami a harcsával töltött káposzta mellett préselt malacfület is tartalmaz.
Az étterem 24-én ugyan zárva, de 25-én, 26-én végig nyitva tart, ami az egyik leghosszabb nyitvatartási idő a Michelin-kalauzban szereplő budapesti éttermek között. Szilveszterkor a Zona ráadásul különleges hangulatú estével és Lánchídra nyíló pompás kilátással várja a vendégeket.