Klasszikus és mégis különleges ételt főzne karácsonyra?

Kóstolt már káposztába töltött harcsát? Az idei ünnep újragondolt kedvence lehet ez a két megszokott karácsonyi ételt egyesítő ízletes fogás, amire a Michelin-kalauz által ajánlott Zona étterem séfje hívta fel a figyelmünket.

Kovács Levente egy olyan ínycsiklandó receptet osztott meg velünk, aminek elkészítése otthon sem ördöngösség, mégis megkoronázhatja az ünnepi vacsoramenüt. „A Zona étteremben a karácsonyi kínálat egyik közönségkedvence, az idei szezon nagy visszatérője a káposztába töltött harcsa, ami a töltött káposztát kombinálja egy másik karácsonyi kedvenccel, a hallal” – árulja el a séf, akinek hitvallása, hogy az egyszerű is lehet nagyszerű. „Köretként pedig nálunk ricottás lasagne kerül mellé, ami érdekessé és nagyon maivá varázsolja ezt az ünnepi fogást!”

Íme a káposztába töltött harcsa receptje:

Hozzávalók (4 személy részére):

  • szürkeharcsafilé, 0,60 kg,
  • savanyúkáposzta-levél, 8 db,
  • főtt rizs, 0,20 kg,
  • egész tojás, 2 db,
  • töltenivaló paprika, 0,3 kg,
  • paradicsom, 0,3 kg,
  • vöröshagyma, 0,25 kg,
  • fokhagyma, 0,1 kg,
  • tejföl, 0,3 kg,
  • ricotta, 0.5 kg,
  • tejszín, 0,5 liter,
  • lasagne-tészta, 0,3 kg,
  • parmezánsajt, 0,15 kg,
  • petrezselyem, babérlevél, só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, esetleg uborkalekvár, sült koktélparadicsom, tejföl a díszítéshez.

Elkészítés:

A harcsa hasaaljáról a zsírosabb részeket levágjuk, majd paprika és paradicsom hozzáadásával halalaplevet készítünk. Az alaplébe babérlevelet, kevés sót, egész borsot, egy fej hagymát teszünk. Fél óráig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A harcsa többi részét ledaráljuk. Pirított, finomra vágott vöröshagymával, főtt rizzsel, fokhagymával, sóval, borssal, csomborral, fűszerpaprikával, és 2 db egész tojással elkészítjük a tölteléket, majd klasszikus módon a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük.

Ezt követően lapos edénybe helyezzük, felöntjük az alaplével, és fél óra alatt készre főzzük. A káposztákat kivesszük, félretesszük. A megmaradt főzőléből paprika és paradicsom hozzáadásával, tejföllel jó ízű paprikás mártást készítünk. A ricottát, a finomra vágott kaprot és a tejszínt összekeverjük sóval, frissen őrölt feketeborssal. Ezután a lasagne-lapok közé töltjük, tetejére tejszínt, parmezánsajtot szórunk, és közepes hőfokú sütőben (160 fok) 40–50 perc alatt készre sütjük. Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk.

A tányérba alulra a paprikás mártást, arra a lasagne-t, majd a harcsával töltött káposztát tesszük. Díszíthetjük sült paradicsommal, uborkalekvárral, friss kaporral, tejföllel.

Ha kedvet kaptunk, még épp időben vagyunk, hiszen a hozzávalók beleférnek a nagybevásárlásba az ünnepek előtt. Aki azonban inkább egy mesterszakács elkészítésében kóstolná meg ezt a különlegességet, az ezt is megteheti a Zona étteremben. Itt élő zongoraszó mellett fogyaszthatjuk el a speciális ünnepi menüt, ami a harcsával töltött káposzta mellett préselt malacfület is tartalmaz.

Az étterem 24-én ugyan zárva, de 25-én, 26-én végig nyitva tart, ami az egyik leghosszabb nyitvatartási idő a Michelin-kalauzban szereplő budapesti éttermek között. Szilveszterkor a Zona ráadásul különleges hangulatú estével és Lánchídra nyíló pompás kilátással várja a vendégeket.

Call Now Button