Még tart az eperszezon, és ha a lekvár már üvegekben a kamra polcán pihen, jöhet egy frissítő .
A szörpkészítés titka a nagyon-nagyon tiszta csatos üveg. Nem kell aggódni, a csat kibírja a percekig tartó 100 fokos fürdőt.
Hozzávalók:
- 1 kg eper,
- 15 dkg cukor,
- citromlé,
- fél liter víz.
Az epreket jó alaposan megmossuk, megszabadítjuk a zöld levelektől, félbevágjuk őket. Egy nagy lábasba öntünk fél liter vizet, beletesszük az újra átmosott epreket, majd ráöntjük a cukrot, és feltesszük főni alacsony lángra. Ahogy az eper kezdi elveszíteni a színét, úgy lesz alatta a lé egyre sötétebb. Botmixerrel pürésíthetjük, de de ha dzsempártiak vagyunk, amikor már a szétesés határán vannak az eprek, egyszerűen leszűrhetjük a főzetet, és minimális passzírozással elérhető a tökéletes állag.
Az eredmény tökéletes lesz. A fenti mennyiségből egy liter házi szörpünk lehet, ami mindenfajta tartósítószertől és kemikáliától mentes, ellenben nagyon finom. Ez nem is olyan nehéz, nettó 2 óra alatt meg is lehetünk vele mosogatással, tűzhelypucolással együtt.
Forrás: ridikul.hu.