Franc & Franc Villányban

A villányi borvidék 2021. november 19-én és 20-án rendezi meg az VI. Franc & Franc szakmai fórumot és közönségnapot. A cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok kétnapos ünnepére idén is több százan érkeznek itthonról és külföldről.

A villányi borvidék 2021. november 19-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az VI. Franc & Franc fórumot, melynek a villányi Bock Borászat ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak.

A villányi borvidék legrangosabb szakmai és közönségrendezvénye az idei évben körbetekint a nagyvilágban egy széles spektrumot mutatva a kiemelkedő bortermő területek cabernet franc kínálatából. A rendezvény tematikája egyben ráhangolódás a 2022-ben első alkalommal megrendezésre kerülő, a fajtára fókuszáló nagyszabású borversenyre: a Franc du Monde-ra. A szakmai tanácskozás egyik célja természetesen a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival.

A fórumon bemutatásra kerülő villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc Bizottság tagjai és a nevező borászok tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus

  • Günzer Tamás Pincészete, Cabernet Franc 2019
  • Bakonyi Péter Pincéje, Siklós, Cabernet Franc 2018
  • Jackfall Bormanufaktúra, Cabernet Franc 2017

premium

  • Heumann Pincészet, La Trinitá Villányi Franc 2017
  • Lelovits Tamás Pincészete, Villányi Franc 2017
  • Ruppert Borház, Villányi Franc 2017
  • Jammertal Borbirtok, Villányi Franc 2016
  • Sauska Borászat, Villányi Franc Makár 2016
  • Bock Pince, Villányi Franc Ördögárok Selection 2015

super premium

  • Koch Csaba, VinArt Pincészet, Villányi Franc 2017
  • Gere Attila Pincészete, Villányi Franc Ördögárok-dűlő 2017
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Mandolás Villányi Franc 2016

A konferenciát egy villányi terroir kérdéskörét bemutató előadás nyitja Lukácsy György felvezetésével. Horkay András Dip WSET (aki a villányi borvidék szakértője is egyben) mutatja be „Egység a sokszínűségben”: Francok Villányból című előadásának keretében a kiválasztásra került 12 legtipikusabbnak tartott franct az idei évben. Az ebédszünet előtt étvágygerjesztőnek a helyi gasztronómiai hagyományok kerülnek a középpontba „Tradíciók a tányéron – hagyományos sváb ételek újragondolva” címmel, melyhez három meghatározó helyi étterem (Mandula étterem, Sauska 48 és Bock Óbor étterem) biztosítja a kóstolófalatokat és amelyet Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője foglal össze.

A délutáni szekció igazi nagyágyúkkal érkezik, két Master of Wine-t is felvonultat a borvidék az idei évben, így a délelőtti hazai témák kivesézése után a nagyvilágot méltó vezetéssel kóstolhatjuk körbe.

Az óvilági cabernet francokról Demetri Walters MW, míg az újvilági stílusokról Peter McCombie MW tartja meg előadását. Már-már hagyománynak mondható, hogy a villányi borászok valamilyen szakmai kísérletet is elvégeznek a fajtával, melynek eredményeiről rendszerint a Franc & Franc-fórum keretében számolnak be. Idén sem lesz ez másként. A korábbi évek erjesztési, érlelési és terroirfókuszú kísérletei után idén fürtzónán alkalmazott különböző módú kilevelezések hatását vizsgálják a kész bor minőségére. A szükséges anyagokat idén is részben Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. biztosította, a kísérlethez az alapanyag, valamint a technológiai háttér biztosításáért pedig a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnek tartozunk köszönettel. Az előadás keretében a pincészet hajdani és jelenlegi kollégái (Ipacs Szabó István és Tóth Sándor borászok)  is megosztják tapasztalataikat a közös munkával kapcsolatban. Az előadás címe: Zöldmunkák az ültetvényen: a cabernet franc kilevelezésének hatása a bor minőségére.

A szakmai fórum a villányi borvidék elnökének, Bock Józsefnek és a fórum levezetőelnökének, Horkay Andrásnak közös értékelésével zárul.

Franc & Franc kóstolónap 2021

2021. november 20-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb villányi francokkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni, de a szomszédos országok franctermelői közül is várnak vendégborászatokat.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők, a kiinduló helyszín az idei évben a Jammertal Borbirtok lesz. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc-emléktárgyat.

Az idei évi kóstolóhelyszínei:

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Jammertal Borbirtok, Gere Attila Pincészete, Polgár Pincészet.

A Villányi Franc

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet francból készült bort – premium és super premium minőségben – Villányi Francnak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A szőlő ideális termőhelyre talált a villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények második legelterjedtebb fajtája. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.

Videó:

Call Now Button