Fokhagyma

A fokhagyma nem csak a magyar, de a nemzetközi konyha egyik elengedhetetlen fűszernövénye is. Mi magyarok előszeretettel ízesítjük a legtöbb klasszikus ételünket ezzel a csodanövénnyel, amitől szinte életre kel minden falat.

A fokhagyma azonban nem csak egy csípős és intenzív ízű fűszernövény. A fokhagyma gyógyító ereje régről közismert, de csak az 1950-es évek körül vonta ki belőle egy amerikai kutató (Cavallito) az allicin nevű olajat. Az allicinről kiderült, hogy számtalan mikroorgazmussal szemben hatásos ellenszer, némelyek esetében még a penicillinnél is erősebb antibiotikumként vethető be.

A fokhagyma erősíti az immunrendszert

A fokhagymagerezdekben koncentrálódó allicin segíti szervezetünk immunrendszerének erősítését. Egy 2015-ös publikáció (Journal of Immunology) szerint a fokhagyma természetesen stimulálja az immunsejteket, erősíti a védekezőképességünket. Ezáltal hatásosan bevethető az influenza és a megfázás elleni megelőzésben, hiszen megállítja a nem kívánatos vírusok és baktériumok növekedését. Arra vonatkozóan ugyan nincs egzakt bizonyíték, hogy a fokhagyma fogyasztásával gyógyíthatók lennének ezek a téli betegségek, de a megelőzésben komoly szerepet tölthet be.

Ennek ellenére a népi gyógyászatban – hazánkban is – a fokhagyma előkelő helyet foglal el. Egy megfázásos időszakban régen például langyos mézzel és reszelt fokhagymával elkevert pálinkával fertőtlenítették eleink a torkukat.

Bár egy fokhagymagerezd igen kicsiny, valójában jelentős mennyiségű C-vitamin, szelén, mangán és vas található benne. Ettől persze még nem várhatunk el tőle nagy csodákat, de napi egy tányér saláta fokhagymás dresszinggel meglocsolva már óriási lépést jelenthet az egészségesebb életmód kialakításában.

A fokhagyma napi bevitelével azonban érdemes elővigyázatosan bánni. Napi 1–2 gerezd elfogyasztása ideálisnak mondható, ami az ételeinkbe csempészve könnyen kivitelezhető is. Fontos azonban megjegyezni, hogy jótékony hatását nyersen fejti ki. Főzve elveszíti. Így terápiás céllal nyers formájában érdemes megenni.

Ha csak azt tart vissza ettől a természetes immunerősítéstől, hogy kellemetlen leheletet okoz, fogyasszunk mellé friss petrezselymet, mentát vagy nyers almát. Ezek tompítják a fokhagymával járó rossz leheletet.

Call Now Button