Az új Gundel

Ismét várja vendégeit a Gundel. Megújult belső kialakítással, ám az eredeti receptekkel és a legendás vendégszeretettel indult újra Magyarország leghíresebb, egyben egyetlen hungarikumétterme.

A Gundel egy nemzeti ügy, egy világhírű családi márka. A vendéglátásban, a rendezvényszervezésben szerzett több mint 25 éves tapasztalatukkal, hozzáértésükkel és lelkesedéssel őrzik ezt a hírnevet és legjobb tudásuk szerint öregbítik azt. Céluk az, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel-életérzés, hanem bárki átélhesse azt.

A mai Gundel visszatért az eredeti küldetéshez, amely szerint „a Gundel mindenkié”! A Gundel kávéház és étterem egyben, ahová már reggel 9 órától be lehet ülni egy kávéra, egy reggelire, egy jó beszélgetésre vagy egy üzleti tárgyalásra, napszaktól függetlenül. Emellett a karzaton megtalálható az éttermi kínálat vacsoraidőben, klasszikus szervizzel, Zsolnay-porcelánon és ezüst evőeszközökkel, főúri terítéssel szervírozva. A zenés hangulatról 4 tagú női cigány zenekar gondoskodik, akik egy valódi fiákerről muzsikálnak.

A vendéglő 1866-ban nyílt meg a Fővárosi Állatkert mellett a mai étterem helyén. A vendégek így beszéltek róla: „Aki ad magára, az itt foglal asztalt…” Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát, ötvözte azt a világból érkező kulináris trendekkel és gasztronómiai történelmet írt ételeivel.

A Gundelről főként az jut eszünkbe, hogy oda születni kell. Az eredeti, a Gundel Károly-féle magyar gasztrobomba élvezete bizonyosan nem a legtehetősebb réteg kiváltságát jelentette, bár kétségkívül ők is sűrűn megfordultak a Gundelben.

Étterem

A Gundelbe járni nem luxus többé, szeretettel várnak egy baráti reggelire, egy romantikus találkára, egy üzleti ebédre vagy éppen egy családi vacsorára!

10 dolog, amire talán nem is gondolt eddig a Gundellel kapcsolatban:

  1. A Gundel mindenkié volt! Nem volt luxus, kiváltság, VIP-sztori: minden társadalmi réteg megtalálta ott a maga kínálatát és helyét. A Gundel egy vendéglő volt, amely nyitott kapukkal várt mindenkit, aki jól és otthon akarta érezni magát. Széles árskálán mozgó kínálatával a hírességek mellett az egyszerű polgárt is meg tudta szólítani.
  2. A Gundel a világhírű közszereplők számára is bakancslistás hely. A létesítményt fennállásának 127 éve alatt a legtöbb Budapestre érkező híresség meglátogatta már. II. János Pál pápa, Erzsébet királynő, Beatrix Holland királynő, Luciano Pavarotti, Angelina Jolie vagy Arnold Schwarzenegger, az itt megfordult, világszerte ismert közszereplők felsorolása igen hosszú művelet lenne.
  3. Gundel Károly roppant lelkes kísérletező volt, fantáziájának, tudásának és kiváló ízlésének, valamint a Gundel-család fokozott alkotóvágyának köszönhetően született meg a palócleves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas kárpáti és a tokaji aszús libamáj… A Gundel leghíresebb kreációi desszertek voltak, a Gundel palacsinta, a somlói galuska vagy a Rákóczi túrós.

    Gundel palacsinta
  4. Ha valaki csak egy egyszerű ételre vágyott, amelyet a szabad ég és a hatalmas fák susogását hallgatva kívánt elfogyasztani, azt megkapta a Gundel teraszán: többek között olyan finomságokat szolgáltak fel, mint a főtt tojás pörköltszafttal, a virsli lében vagy a sós perec csapolt sörrel.
  5. A Gundel nem kevesek kiváltsága volt, hanem tömegek vendéglátását tűzte a zászlajára. A kerthelyisége olyan hatalmas volt, hogy akár 1000 embert is vendégül tudott látni benne. A májusi csúcsnapokon 3000 tányér ételt szervíroztak, hatalmas forgalmat tudhattak magukénak, tömegeket szolgált ki.
  6. A Gundelben nem kellett senkinek sem feszengenie amiatt, ha egy-egy mozgékonyabb lurkóval szerettek volna egy családi ebédet vagy vacsorát elkölteni: a család minden tagját szívesen látták, a kert szaladgáló és vidám gyerkőcökkel volt tele. Gundel Károly 13 gyermeke is az étteremben nőtt fel, Latinovits Zoltán pedig az emeleten látta meg a napvilágot.
  7. A Gundel nemcsak finom fogásokat adott, hanem komplex élményt is: az étteremnek 11 fős saját zenekara volt, folyamatos élőzenével. Így a nyitvatartás minden pillanatában gondoskodtak arról, hogy a Gundelbe betérők minél kellemesebben átszellemüljenek az étel, az élet és a pillanat élvezetéhez.
  8. A Gundel nemcsak étterem volt, hanem alkotóműhely is. Számos olyan ételt és ízkombinációt adott, amit ma a magyar konyha alapjának tekintünk, ilyen például a tokajival párosított libamáj vagy a mártások és raguk kategóriáján belül a paprikás csirkepaprikás mártása, a paprikás-tejfölös gombaragu. Elképesztő kitartással ízlelgette a különböző alapanyagokból és más-más arányokkal megálmodott szószokat, mártásokat, ragukat, a bakonyi gombaragut például hónapokon át tökéletesítette. Neki köszönhetjük a túró, a baracklekvár, a vanília kombinációját, amelynek megtestesült eredménye a Rákóczi túrós, de megálmodta egy másik desszert komplex ízélményét is, amely somlói galuska néven szintén egy híres magyar finomság lett.

    Csirkepaprikás
  9. Gundelnek köszönhetjük mindenki kedvencét: a Wiener Schnitzelt. A panírozás kultúráját Törökországból hozta be abban az időben, amikor itthon ez még egyáltalán nem volt elterjedt. A rántott hús, a Wiener Schnitzel nem kifejezetten Gundel-találmány, ám neki köszönhetően került be az itthoni köztudatba, később azonban hódított, diadalútja ma is töretlen.
  10. Gundel Károly nem hogy szakács nem volt, életében soha nem fogott fakanalat! Elképesztően tehetséges ízlelő volt, szerteágazó, mélyreható tudásának és kísérletezéseinek köszönhetően sikerült felírnia Magyarország nevét a világ gasztrotérképére.

„Nem is úgy érzem magam, mint egy vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek a házát megtisztelték vendégei látogatásukkal.” Gundel Károly

A Gundel egy hely, ahol legendák születtek, és amit legendák látogattak. Arnold Schwarzenegger visszajáró vendég, Erzsébet királynő odáig volt az eredeti somlói galuskáért, Angelina Jolie pedig a mai napig a fogas kárpátira esküszik.

Kávéház

A Gundel egy tér, ahol meghitt környezetben nyugodtan dolgozhatsz, vagy intézheted az ügyeidet távol a belváros zajától.

A Gundel egy közeg, ahol a felcsendülő ismerős dallamokat élő zenekar játssza, és egyszer csak azon kapod magad, hogy elrepült az idő a szeretteid és egy mennyei vacsora társaságában.

A Gundel egy étterem és egy kávéház, ahol a vendégszeretet, a konyhaművészet és a hagyományőrzés a legmagasabb szinten találkoznak. Pontosan úgy, ahogyan Gundel Károly anno megálmodta.

Call Now Button