A piros ribizli áldásos hatása

A nyár slágere többek között a piros ribizli, amely amellett, hogy kiváló vitaminforrás, a fogyást is támogatja.

A nyár egyet jelent a friss, ínycsiklandó gyümölcsök időszakával. Ezek a hónapok lehetőséget adnak arra, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük, és szinte gondtalanul falatozzunk a finomabbnál finomabb, kalóriaszegény gyümölcsökből. A piros ribizli élénk színével és ízével csábít, noha savanykás jellegét nem mindenki szereti. Ennek ellenére érdemes beiktatnunk a diétádba, mert mindössze napi két marék piros ribizli segít serkenteni az emésztési folyamatokat, és közvetetten hozzájárul a súlyvesztéshez is.

A piros ribizli áldásos hatásai

A vörös ribiszke savanykás ízét többek között a benne található citromsav adja, amely segíti az emésztőnedvek termelődését, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, valamint csökkenti az étvágyat. A citromsav az epe termelését is segíti a gyomorban, ami elengedhetetlen a zsírok lebontásához.

Vitaminokban gazdag

A ribizli B1-, B2-, B6-, valamint C- és E-vitaminban gazdag. A B-vitaminok szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, és hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. A C-vitamin – vagy más néven aszkorbinsav – akkor tesz jó szolgálatot, és támogatja a zsíroxidációt, ha a fogyókúra mellett edzünk is. A C-vitamin a fehérjemetabolizmus részeként blokkolja a gyulladást, és segíti az izomépítést. Az E-vitamin jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti az izmok sérülését edzés közben, valamint javítja az izomerőt.

Kiváló rostforrás

A ribizli kiváló rostforrás, 100 grammja 4,3 gramm rostot tartalmaz, ami támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését, emellett pedig képes a hirtelen vércukorszint emelkedését és csökkenését, ezáltal pedig az éhség folyamatát is megszakítani. Kellő mennyiségű folyadékbevitel mellett az emésztőrendszerben rekedt salakanyagok kiürülését is meggyorsítja.

Remek antioxidáns

Az apró szemű bogyós gyümölcs kiváló antioxidáns, amely nélkülözhetetlen vegyülete a szervezetnek. Az antioxidánsok megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket, melyek komoly betegségek, mint például a daganatos vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában játszanak szerepet.

Kalóriaszegény és vízhajtó

A piros ribizli 100 grammja csupán 56 kalóriát tartalmaz, így remekül beilleszthető a diétába, és szinte bármennyit ehetünk belőle. Pozitív tulajdonsága, hogy káliumtartalma révén – 100 grammban 316 milligramm – kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, így kifejezetten jó szolgálatot tesz, mivel megszünteti a puffadást, így a mérleg is kevesebbet mutat majd.

Hogyan fogyasszuk a ribizlit?

A ribizliből készülhet lekvár – amely egyáltalán nem olyan macerás, mint elsőre gondolnánk –, gyümölcsleves, ribizlizselé, ribiszkeszörp, különböző fogyókúrabarát sütemény, de a legegyszerűbb, ha turmixot készítünk belőle, nyersen is fogyaszthatjuk, vagy a reggeli müzlinkbe is beletehetjük.

Forrás: femina.hu.

Call Now Button