A passió-karamell lett az év fagylaltja

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó idei verseny döntőjét Budapesten tartották.

A Füredi fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára – más néven passiógyümölcsre – épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

Passió-karamell 2020-ban az év fagylaltja

„A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció” – mondta Dobó Norbert az eredményhirdetést követően. Mint megjegyezte, sok cukrászkönyvet forgat. Télen mindig sokat ötletelnek, tavasszal kísérleteznek, nyáron pedig megvalósítják az új ízeket. Hozzátette: a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi fagyizóban.

Zöldcitrom egy csipetnyi mentával

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea balzsamecetes Modena kincsével a gödöllői Sissi fagyizóból egyaránt bronzérmes lett.

Modena kincse

A 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a budapesti döntőbe.

„Kezdetben, több mint húsz évvel ezelőtt egy szűk körű szakmai verseny volt, majd évről évre fejlesztettük, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a hagyományos és kiváló minőségű hazai kézműves fagylaltot” – mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője. Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztiváljelleggel idén nem volt megrendezhető, ezért a régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az ipartestület székházában tartották meg a döntőt. A döntőbe a kézműves kategóriában 13 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

Vaníliafagyi diókrémmel és törökmézzel

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

Kiss Zoltán, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy a minőségi fagylaltnak híre és jövője is van Magyarországon. „Most sok volt a meglepetés, számos új összetételű fagyit készítettek a versenyzők, bekerült a repertoárba a törökmézes, a szezámos vagy a balzsamecetes fagylalt is” – tette hozzá.

Call Now Button