A békéscsabai Bíborka lett 2021-ben Az év fagylaltja

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készültek, melyeket kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthettek és díszíthettek a cukrászok.

Az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

Négy helyszínen – Damniczki cukrászda (Székesfehérvár), Geleta cukrászda (Balatonlelle), Hisztéria Cukrászda (Tápiószecső), Marján cukrászda (Eger) – rendezték meg a regionális elődöntőket, a szakmai zsűri döntése alapján összesen 20 fagyi jutott a döntőbe. Az országos döntőt követően július 5-én a budapesti Zila kávéház Krisztina cukrászda adott helyet az ünnepélyes díjátadónak, ahol bejelentették Az év fagylaltja 2021 verseny díjazottjait.

Az év fagylaltja a békéscsabai Cafe One cukrászdában készült Bíborka fantázianevű fagylaltja lett.

Bíborka

„A Bíborka nevű fagylalt egy ízében nagyon különleges és szokatlan receptúra, melyet úgy alkotunk meg, hogy nagy hangsúly helyeztünk Békéscsaba és környékén felfedezhető szép számmal rendelkező helyi kistermelők által beszerezhető alapanyagaira. Külön köszönet Bánfi Krisztiánnak, a Kígyóscsili tulajdonosának, akinek kétfajta csiliterméke is megtalálható a fagylaltban. Sok kitartó munka és tesztelés után így született meg ez a szedres-gyümölcsös-csilis-étcsokoládés igazi nyári frissítő ízkombináció, amit jó szívvel ajánlunk mindenkinek. A fagylalt kóstolásánál először a szedres-áfonyás hatású savanykásabb ízjegyek dominálnak, amit egyből a magas minőségű étcsokoládé és az agaveszirup édeskés ízvilága követ egy enyhén csípős lecsengéssel.” (Fehér Gergő fagylaltkészítő mester)

Az összesített eredmények

I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérmes és egyben Az év fagylaltja vándorkupa győztese: Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
  • Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi fagylaltozó, Gödöllő)
  • Bronzérem: Édes tejföl cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri fagylaltozó, Balatonfüred)

II. Erdő-mező ízei kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán cukrászda, Dunaföldvár)
  • Ezüstérem: Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi fagylaltozó, Gödöllő)
  • Bronzérem: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock cukrászda, Polgárdi)

C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)
  • Ezüstérem: Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)
  • Bronzérem: Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

Különdíjak

  • Közönségdíj: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi fagylaltozó, Gödöllő)
  • Szakmai szervezetek különdíja: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock cukrászda, Polgárdi)
  • IKON Borászat különdíja: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi fagylaltozó, Gödöllő)
Call Now Button