Vintage és retró

Legyél Audrey Hepburn, de ne a jelmezbálon!

Van esetleg olyan régi ruhadarabod, amit nem hordasz már, mégis sajnálod kidobni? Mert sok szép emlék fűz hozzá, mert egy csodás időszakot idéz az életedben? Tulajdonképpen még mindig csinos is vagy benne, és csak azért nem mered hordani, mert régi? Ez nem lehet kifogás többé, sőt.

Mostanság került a köztudatba a retró, illetve a vintage (vintidzs) kifejezés. De mit is jelentenek pontosan és mi a különbség? Rendkívül vegyes meghatározásokat lehet hallani és olvasni.

A retró visszatekintést, újraidézést jelent. Ez a visszatekintés leszűkülhet kifejezetten a ’60–’70-es évek stílusára vagy elláthat egészen a ’80-as évekig. Egy másik szemszögből teljesen mindegy, hogy mikori, csak korábbi korszak legyen. Olyan ez, mintha belecsöppennénk egy régi filmbe, és látjuk magunk körül, mik is azok a varázslatos tárgyak, részletek, amik meghatározzák azt a világot és időszakot. Érezzük Audrey Hepburn hosszú kesztyűjének selymes simogatását a karunkon, vagy a szellőt, ahogy felfújja Marilyn Monroe A-vonalú fehér ruháját. Ehhez az erőteljes felidézéshez felhasználhatunk régi és ma készült ruhákat is, a lényeg a nosztalgián és a felismerhetőségen van. Arra persze ügyeljünk, hogy ez ne csapjon át egy farsangi bál hangulatába!

Audrey Hepburn öltözködése ma is divatos Fotó: Shutterstock

A vintage kicsit kézzel foghatóbb, azt jelenti, hogy régi, értékes dolgokat használunk fel modern módon. Fontos, hogy ezt kifinomultan tegyük, jó minőségű darabokkal, megjelenésünkkel mintegy képviseljük a stílusjegy fő üzenetét: régen sokkal jobb volt, nem csak a ruhák, de az élet minősége is. Az örök nyár és tavasz világába csöppenhetünk, a púderes, pasztell árnyalatokkal és az elegáns tartást adó fekete-fehér színekkel. A minták a ruhán aprók, de nem hivalkodók, mintha engednék szállni, lebegni a finom csipkét, selymet, a szatént és a tüllt, míg a bársony és a damaszt nem engedi túl messzire rugaszkodni a valóságtól.

Igazából ha egy régi stílusú ruhát szeretnénk felvenni, nem kell mélyreható elemzéseket végeznünk, hogy retró- vagy vintage-módon vegyük fel. Elég, ha letisztultak maradunk, és ezt úgy érhetjük el, ha kifejezetten egy adott darabot emelünk ki az öltözékünkben. Ezáltal érvényesülni tud a mosolyt előcsaló, emlékeket idéző, minőségi, szép elem rajtunk és persze elkerüljük a „nagyi ruhásszekrényéből vettem ki” érzetet.

Egyszóval nagyon is van helye és módja a régi daraboknak, csak egy kicsit újra kell értelmezni őket.

  1. Ebben a retró-összeállításban a klasszikus A-vonalú pöttyös ruha van a középpontban. Egy pasztellszínű, bohém kis műbőr dzseki, a hozzá illő táska és egy egyszerű, elegáns fekete félcipő öleli körbe modern módon ezt a csodás régi darabot (műbőr dzseki – Zara, táska – Parfois, cipő – Tamaris).
  2. Ez a vintage-összeállítás az újkorát élő magasderekú farmert értelmezi újra. A pasztellszínű, virágmintás ing, a színben hozzá illő, masnis balerinacipővel romantikus hangulatot teremt. Míg a klasszikus fekete blézer és fekete táska elegánssá, letisztulttá teszi a megjelenést.

Stílusvadászattal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: stílusvadász

Call Now Button