Az allergia szemtünetei

Magyarországon a lakosság körülbelül negyede szenved az allergiás betegségek valamely formájától, köztük sokan szezonális allergiától, és a számuk folyamatosan növekszik. A tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás mellett gyakori, hogy a szemünk sem marad érintetlen: a vörös, égő és irritált szemek, a vizes szemkönnyezés mind-mind az allergia tünetei lehetnek.

Az allergiás betegség kiváltó okai leginkább a pollenek, a poratka, a penész, a rovarcsípések, az állatszőr, kozmetikai szerek, a kontaktlencse, de lehetnek gyógyszerek, élelmiszerek is. Az allergének kötőhártya-gyulladást, szemhéjödémát okozhatnak, amelyek olyan kellemetlen tünetekkel járnak, mint a viszketés, kötőhártya-vörösség, könnyezés, fényérzékenység, idegentest-érzés, vízszerű váladékozás, szemhéjduzzanat.

Az allergiás tünetek a szemben azért jelentkeznek, mert az immunrendszer túlérzékennyé vált egy amúgy ártalmatlan anyaggal. Amikor az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel, arra a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak. Az érintettek zöme a változatos tünetek közül a szemkönnyezést és viszketést tartja a legzavaróbb tünetnek.

Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás a nem fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladások egyik csoportjába tartozik. Jellemzője, hogy szezonális, visszatérő formában fordul elő. Az allergiás szemtünetek hasonlítanak egyéb szembetegségek tüneteihez, ezért a pontos diagnózis elengedhetetlen. Az allergiás eredetű panaszok kezeléséhez a beteg alapos kikérdezését és a szükséges allergiavizsgálatok elvégzését követően allergológus tud megfelelő készítményeket javasolni.

Ma már kaphatóak a gyógyszertárakban természetes összetevőket tartalmazó szemcseppek is, amely védenek az allergének káros hatásától, ezért az allergiás kötőhártya-gyulladás megelőzésére is alkalmazhatóak, ugyanakkor enyhítik a már meglévő allergiás szemtüneteket, és segítik az irritált és érzékeny kötőhártya regenerálódását.

Amennyiben bebizonyosodott, hogy valamely allergén okozza a tüneteket, ajánlott kerülni az ezzel való érintkezést. Lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk olyan helyeken, ahol jelen vannak ezen allergének. Ajánlott, hogy környékünkön irtsuk a parlagfüvet és allergiás eredetű kötőhártya-gyulladások idején pedig kontaktlencse helyett inkább szemüveg viselése javasolt. Kiemelten fontos a megfelelő higiénia is.

Call Now Button