A mindennapok hétköznapi és ünnepi eledele a kakaó, amit ezernyi formában fogyasztunk: italként, sütiben, fagyiban vagy csokoládé formájában. Talán nincs is olyan nap, amikor valamilyen módon ne kerülne be néhány gramm kakaó a szervezetünkbe, szinte észrevétlenül. Ez azonban jó, mert a kakaó bizonyítottan előnyös az egészségvédelemben: némi túlzással valóban csodaszer.
Számos kakaóporral találkozni a boltok polcain, egy részük sima, míg másikuk a holland címet viseli. A sima kakaópor a természetes kakaóbab feldolgozott, fogyasztásra kész változata, amelyből semmit nem vettek el és nem is adtak hozzá. S miután maga a növény alapjában véve savas, így az íze is enyhén citrusos, édesen kesernyés, színe pedig széles skálán mozog a világostól a sötétbarnáig.
De vajon mitől holland a holland kakaópor? Nyilvánvalóan nem attól, hogy a tulipánföldek között kis fapapucsban nevelik a kakaófákat. A helyes választ a feldolgozási folyamat rejti, hiszen az eredeti holland gyártási eljárás lényege, hogy a feldolgozás alatt lúgos kezelésnek vetik alá a héjától elválasztott és megtört kakaóbabot, ami közömbösíti a savasságát. Ennek köszönhetően nyeri el a kakaó sötétbarna színét, lágy, pozitív értelemben vett fás, földes ízvilágát.
A kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számtalan tudományos tanulmány született. Arra, hogy sütésen-főzésen kívül mire használható még, íme a tippek:
- Alacsony koffein- és teobromintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti az agyi működést. Ezért hatásos megerőltető szellemi tevékenység, például tanulás vagy munkavégzés alkalmával.
- Hangulatjavító hatása régóta ismert, 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz, többek között szerotorint és dopamint, amelyek garantálják az instant jókedvet.
- Napindító gyermekeknek: rengetegféle ásványi anyagot tartalmaz, többek között gazdag káliumban, magnéziumban és E-vitaminban, amelyek támogatják a gyermekek megfelelő fejlődését. Mindezek mellett kevesen tudják, hogy a kakaó közel 20%-a elemi rostot tartalmaz, ami segítik az emésztést.
- Napi 1–2 kocka több mint 70%-os kakaóvaj-tartalmú étcsokoládé jótékony hatással van többek között a magas vérnyomásra, segít a szívelégtelenséggel küzdőknek, ugyanis gazdag flavonoidokban, amelyek pozitívan hatnak a vérerek rugalmasságára is.
- Minél sötétebb a csokoládé, tehát minél magasabb a kakaóvaj-tartalma, annál nagyobb antioxidáns hatással bír. Ennek köszönhetően megengedhető pár kockányi még diéta során is, sőt a kakaópor fogyasztása hibátlanul beilleszthető a paleoétrendbe is.
- Természetes kozmetikumként otthonra: a kakaóporból készült arcmaszkok tisztítják és fiatalítják a bőrt, sőt gyulladáscsökkentő hatásuk miatt akár a pattanások elleni küzdelemben is remek partnerek.
- Hajformázásra: szárazsamponként – a kakaóport hintőporral összekeverve – is nagyszerűen funkcionál. Barna hajúak előnyben!
- Különböző fajta olajokkal és vízzel keverve könnyedén készíthető belőle szappan, ami remek ajándék szeretteinknek, és mi is édesen illatozhatunk tőle.
- Megfelelő mennyiségű hintőporral egy természetes alapanyagú bronzosító keverhető, amivel nem csak a napcsókolta hatás érhető el az arcon, testen vagy akár a dekoltázson, de még az illata is káprázatos.
- A kakaómasszázs (csokimasszázs) a wellness-szolgáltatások legnépszerűbb kezelései közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy hidratáló és öregedésgátló hatása van bőrünkre, a narancsbőr egyik legnagyobb ellensége. Egy ilyen masszázsról garantáltan mosolyogva távozunk, ugyanis a kezelés során fokozódik az endorfintermelés, mely boldogságérzéssel tölti el az embert.
Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő