Város a Maros partján – a hagymától Makovecz valóra vált álmáig

Makó Magyarország délkeleti részén, Csongrád megyében a Maros-partján található.  A város főleg a hagymáról, a hagymatermesztésről vált ismertté. 1956-tól az első fúrásoknak köszönhető, hogy a hagymán túl a termálvíz jelentős szerepet tölt be Makó turisztikájában.

A nevében és megjelenésében is megújult Hagymatikum gyógyfürdő a termálvíz és a marosi gyógyiszap erejével ad enyhet a gyógyulni vágyóknak. Egyedülállóan szép wellnessrészlegével pedig a kikapcsolódás élményét nyújtja a családoknak és a baráti társaságoknak. A Hagymatikum épülete a világhírű organikus építész, Makovecz Imre legnagyobb megvalósult álma.

Makovecz Imre a magyar organikus építészet zászlóvivője. A Kossuth-díjas tervező munkái közül a Hagymatikumon túl több található a városban, mint például a makói buszpályaudvar, az Erdei János Városi Sportcsarnok, de keze nyomát mutatja a helyi általános iskola, a bölcsőde, a közterek, a szobortalapzatok, illetve a Hagymaház, a város kulturális intézménye is, amelynek organikus, négytornyú épülete nemzetközileg is jegyzett látványosság.

A városközponttól 2,5 km-re, a Maros-partján található a Lombkorona sétány, amely Európában egyedülálló létesítményként a fák ágai között magasan sétálva mutatja be az ártéri környezetet és élővilágot. A sétány 200 méter hosszú, melyhez 25 méter magas kilátótorony tartozik, ahonnan 45 méteres csúszda vezet le a talajig.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei