Újdonságok, programok – a sokszínűség jegyében

78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár (OMÉK) – Interjú Daróczi Lászlóval, az AMC ügyvezető igazgatójával

A 78. OMÉK-on a nagyközönséget sokszínű programok várják: a kiállítások történetében immár megszokott módon, egyebek közt az őshonos állatok bemutatójával és állatsimogatóval várjuk a kicsiket és a szüleiket – emelte ki Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója, akit a kiállítást rendező szervezet vezetőjeként az idei az OMÉK szakmai újdonságairól és látnivalóiról kérdeztünk.

– Milyen szerepet tölt be a kétévente megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a magyar agrárgazdaságban, és milyen helyet foglal el a régióban a rendezett ágazati kiállítások sorában?

– Az OMÉK Magyarország legnagyobb, Közép-Kelet-Európa egyik legkiemelkedőbb agrárgazdasági seregszemléje, ahova közel 100 ezer látogatót várunk az idén. Abból, hogy 78. alkalommal rendezzük meg ezt a neves eseményt, jól látható, hogy az OMÉK-nak a magyar mezőgazdasági kiállítások történetében kiemelkedő szerepe van: mondhatnánk azt is, hogy aki számít, az kiállít nálunk.

– Az idén mit állított a rendező AMC az agrárium seregszemléjének fókuszába, milyen kiemelt célt, szempontrendszert határozott meg a résztvevők, a hazai és külföldi kiállítók számára?   

– Az idei évben szerettünk volna egy kicsit kitörni a már jól megszokott struktúrából és valami újat alkotni. Ennek érdekében kezdtünk el a nagyközönségi programok mellett a szakmai programokkal is kiemeltebben foglalkozni. A kiállítás mindig a nagyközönség kedvence volt változatos, szórakoztató, kulturális programkínálatának köszönhetően, különösen az igen népszerű tenyészállat- és mezőgazdasági gépbemutatók miatt.

Az utóbbi évben tapasztalható ágazati fejlődés következtében a szakma oldaláról komoly igény mutatkozott az iránt, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a szakmai programok és a tudástranszfert megvalósító konferenciák. Ezért döntöttünk úgy, hogy ez alkalommal, 2017-ben nem csupán több „szakmaisággal” és programkínálattal készülünk az OMÉK ideje alatt, hanem egy teljes, önálló napot szentelünk a szakma képviselőinek. Így jutottunk el – az OMÉK történetében először – egy nulladik, OMÉK szakmai nap megszervezéséhez.

– Így most kinek szól elsősorban az ötnapos rendezvény, a közönségnek vagy a szakmának? 

– A 78. OMÉK – a korábbi évekhez hasonlóan – megtartja sokszínűségét, de minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a szakmaiságra. A szakmai napon üzletember-találkozók és szakmai konferenciák is helyet kapnak. Egyik kiemelt célunk, hogy a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszer-ágazati döntéshozókat, beszerzőket lássuk vendégül ezen a napon.

– Milyen közönségcsalogató programokkal készülnek?

– A 78. OMÉK-on természetesen a nagyközönség sem maradhat programok nélkül. Idén – immár megszokott módon – őshonos állatok bemutatójával és állatsimogatóval várjuk a kicsiket és a szüleiket. A Kincsem Park területét többek között a lósportok kedvelői vehetik birtokba; a pónilovak felvezetése mellett műlovaglásra, akadályugratásra és lovasszínházi előadásokra is készülhetnek, de az OMÉK hétvégéjén, szeptember 23–24-én a Nemzeti Lovas Színház előadásában operettslágereket is hallgathatnak az érdeklődők. Lesznek újdonságok is: az OMÉK történetében először „civil téren” mutatkozhatnak be az agrárium határterületein tevékenykedő szervezetek, mellette „biosziget” ad teret a gazdálkodóknak, a biogazdálkodásban érintett hatóságoknak, intézményeknek, tanúsítóintézeteknek és szakmai szervezeteknek.

A gyerekek kipróbálhatják a hagyományos népi, idén először pedig – az újdonság jegyében – a digitális játszóteret is. Lesz íjászbemutató, az erdők mélyének titkait pedig egy látványos, interaktív „Erdővarázs” névre hallgató programsorozat segítségével fedezhetik fel a látogatók.

A hagyományőrzés jegyében olyan népi együttesek mutatják meg Magyarország és a Kárpát-medence kulturális sokszínűségét, mint a Jászsági Népi Együttes, a Hajdúság és a Kárpát-medence népzenéjéből merítő Bakator Együttes, vagy a vajdasági Cirkalom táncosai. A vásár öt napja alatt a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyesület mesterségek bemutatójával és néptánctanítással készül.

A gyermekeket többek között a Kaláka, a Kolompos, valamint Farkasházy Réka és a Tintanyúl együttese szórakoztatja majd, de a könnyed esti kikapcsolódásra vágyók is számtalan izgalmas esemény közül válogathatnak. Az OMÉK nagyszínpadán kedvelt és ismert énekesek, együttesek váltják egymást. Fellép többek között Freddie, Péter Szabó Szilvia, Nyári Károly és lányai, az Ismerős Arcok, az ExperiDance Táncegyüttes pedig egy látványos show-val, a Fergetegessel várja majd a nagyérdeműt. Fellép a Budapest Bár és a Hot Jazz Band is.

– Az idei OMÉK-on Japán partnerországként mutatkozik be. Milyen kapcsolatai vannak vagy lehetnek hazánk agrárgazdaságának a távol-keleti országgal? Milyen látnivalókat ígér a japán kiállítás a látogatóknak?

– A japán–magyar agrárgazdasági kapcsolatok kiválónak mondhatóak, amelyet az is bizonyít, hogy az Európán kívülre irányuló sertéshúsexportunk legnagyobb felvevőpiaca Japán. Ezen belül is különösen nagy keletje van a mangalicatermékeknek, de a prémium élelmiszereinket is egyre nagyobb népszerűség övezi a szigetországban. A 78. OMÉK partnerországa idén Japán, így a Felkelő Nap országából is számos különleges produkció érkezik. A látogatók olyan kuriózumokat tekinthetnek majd meg, mint a kendó- és karatebemutató, a hölgyeket várhatóan elbűvölő kimonóbemutató, valamint a japán taikodobosok produkciója. Emellett pedig természetesen megkóstolhatják a különleges japán élelmiszereket is.

– Milyen újdonságokra, különleges látnivalókra hívja fel a látogatók figyelmét, amiért kihagyhatatlan az idei ősz legnagyobb rendezvénye?

– Nem tudnék kiemelni csupán néhány elemet az idei OMÉK programkínálatából, hiszen minden egyes része – még ha volt is a korábbi években – valamilyen módon kicsit más, kicsit újabb, különlegesebb lesz. Az idei OMÉK kihagyhatatlan, mert megtartja régi hagyományait, de mégis belecsempész valami újat. A hagyományőrzés, a hagyományos technológiák mellett nagy gondot fordítunk arra, hogy a mai kor vívmányai, a digitális technológiai újdonságok is teret kapjanak. Így lesz igazán minden korosztály számára izgalmas és élvezhető program az OMÉK.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei