Új lézeres megoldás az inkontinencia és a hüvelyszárazság kezelésére

Intimklinika

Kellemetlen szembesülni azzal, hogy bizonyos helyzetekben – például fokozott mozgás, tüsszentés vagy erősebb köhögés esetén – biztonságosabb, ha intimbetétet viselünk. Ne nyugodjunk bele, hogy bizonyos kor után ennek már így kell lennie, a modern orvostudomány ma már a nők intim problémáit fájdalommentesen kezelni tudja.

Ha nem is általános, de gyakori az inkontinencia megjelenése különösen azoknál a nőknél, akik természetes úton hozták világra gyermekeiket. A szülés ideje alatt a gátizomzat rendkívüli mértékben megnyúlik, később azonban nem minden esetben húzódik össze ismét a kellő mértékben. Több szülés esetén még nagyobb az esélye annak, hogy a gátizomzat renyhe marad, illetve emiatt a hüvelyen belül húgyhólyagsérv keletkezhet. Ennek következményeként jelenik meg idővel az úgynevezett stresszinkontinencia, amely bizonyos helyzetekben vizelet-visszatartási panaszokat okoz. Szerencsére ez az állapot nagyon egyszerűen, alkalmanként mindössze tizenöt perces lézeres beavatkozással javítható, kezelhető.

Dr. Balogh Illés

A lézersugár rendkívül apró pontokon hatol be a kezelni kívánt szövetekbe: a hüvelyhám sejtjein akadálytalanul halad át, majd a hámszövet alatt elhelyezkedő kötőszöveti sejtekben abszorbeálódikmagyarázta dr. Balogh Illés, az intimlézeres kezelések hazai specialistája, az Istenhegyi Magánklinika nőgyógyász-endokrinológusa, aki az utóbbi években európai viszonylatban is a legtöbb intimlézeres kezelést végezte. Mint elmondta, a korábbi lézeres módszerekhez képest már rendelkezésükre áll egy teljesen új, lényegesen hatásosabb és gyorsabb lézeres eszköz (Syneron Candela), amely egy impulzussal képes akkora hatást elérni, mint a régi lézerek több egymást követő impulzussal. Az eszköz alkalmazása nem okoz fájdalmat, a kezelés minimálisan invazív, metszés, vérzés és varrat nélkül zajlik, nem igényel műtéti előkészítést és utókezelést, nincs szükség érzéstelenítésre sem. Érzőideg-végződések ugyanis csak a hüvely hámjában találhatóak, a lézerfényt elnyelő kötőszövetben azonban nem, a kezelés alatt érzett melegség nem kellemetlenebb, mint egy átlagos rutin nőgyógyászati vizsgálat – hangsúlyozta. A lézerfejjel a hüvelyi kötőszövetet teljes hosszában körkörösen kezeljük, vizelettartási zavarok esetén a hólyagalap utólagos kezelésére is sor kerül. A beavatkozás után a páciens azonnal folytathatja mindennapi tevékenységét, a lábadozási idő rendkívül rövid és nincs szükség sem fájdalomcsillapítóra, sem pedig antibiotikumos kezelésre – tette hozzá.

A kezelés pozitív mellékhatása, hogy az idősebb korban gyakori hüvelyszárazságot is képes megszüntetni, ami miatt sok nő inkább lemond a szexuális életről. A menopauzával járó hormonális változások hatására ugyanis a hüvelyfal általában elvékonyodik, amivel együtt jár a gyakori viszkető, égető érzés, a hüvelyszárazság. A nők számára emiatt fájdalmassá válik a szexuális aktus, a sérülékenység miatt előfordulhat vérzés, esetleg fertőzés is. A berepedezett hüvely nyálkahártyája váladékot termel, ez kedvez a baktériuok elszaporodásának, s idővel gyulladás keletkezik. Dr. Balogh Illés szerint a  lézerfény által kiváltott hőhatás anatómiai és fiziológiai regenerációt indukál a hüvelyfal szöveteiben. A kötőszöveti rétegek felmelegedése serkenti a kollagénképződést és javítja a sejtek közötti állomány összetételét. A területre új kötőszöveti sejtek érkeznek, egyben a kollagénrostok közötti keresztkötések is megerősödnek. Mindezek mellett az erezettség fokozódik, beindul a hüvelyfal felszínének regenerálódása, visszaáll a szövetek normális vérellátása, s ezzel együtt megszűnnek a hüvelyszárazság kellemetlen tünetei – vezette le a folyamatot. A tapasztalatok szerint már az első kezelést követően csökken, illetve teljesen el is múlik az együttlétek alatt korábban érzett fájdalom – mondta.

Az új intimlézeres eljárás tehát mindkét tünetegyüttesre ideális megoldást kínál, általában három alkalomra van szükség, a kezelési protokollban azonban van némi különbség attól függően, hogy az inkontinencia vagy a hüvelyszárazság az elsődleges panasz. Ezenkívül a kezelés – opcionálisan – a szeméremajkak és a hüvelybemenet külső kezelésére is alkalmazható: a hámszövet megfiatalítása és/vagy depigmentálása – amelytől a szeméremajkak és a hüvelybemenet is rózsaszínűbbé válnak – a páciens kérésére néhány perc alatt szintén elvégezhető.

Dr. Balogh Illés az új lézerkezelés eredményességére vonatkozó kérdésünkre kifejtette: eddig kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptam az intimlézeres kezeléseken átesett pácienseimtől. Az enyhe (I. stádiumú) és a közepes (II. stádiumú) stresszinkontinencia esetén kiemelkedően jó eredménnyel alkalmazható, de a súlyosabb esetek is mutatnak javulást. A kezelések hatásosságát vizsgáló klinikai tanulmányokban az inkontinencia összes mérési paramétere javult, mellékhatással nem találkoztak – hangsúlyozta. A páciensek elégedettsége is kimagasló: több mint 90 százalékuk elégedett a kezeléssel és a javulással, nagyon ritka hogy a lézeres kezelés nem hatásos. 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei