Új csodafegyver a traffipaxok ellen 

Autóba helyezhető okoseszközzel rukkolt elő a magyar traffipaxjelző alkalmazás, a Traffi Hunter. Az ooono® egy dán cég fejlesztése, amely egy olyan kis méretű, drót nélküli gomb, ami hang- és fényjelzésekkel figyelmeztet a traffipaxokra és más veszélyekre az úton. A gombbal mi is jelezhetjük a többi felhasználónak a sebességméréseket és a veszélyeket, így nem csak a büntetések fizetését kerülhetjük el, de a közlekedés is biztonságosabb lesz vele.

Nem újdonság, hogy létezik olyan okostelefonos alkalmazás, amely az időszakos és a fixen telepített sebesség-ellenőrzésekre figyelmeztet, utóbbiakra rendszerint a navigációs szoftverek is szoktak csipogni. A Traffi Hunter androidos okostelefonokra és iPhone-ra letölthető applikáció azonban ezentúl összekapcsolható az ooono® nevű, dán fejlesztésű okoseszközzel is.

Az ooono® egy kis méretű, drót nélküli gomb, ami figyelmeztet a traffipaxokra és más veszélyekre az úton. Az eszköz figyelmeztető hang- és fényjelzésekkel kb. 30 másodperccel (beállítható) a helyszínhez érkezés előtt jelez nekünk. Az autóban tetszőlegesen elhelyezve, akár felragasztva valahova kaphatunk fény- és hangjelzéseket, amennyiben traffipax vagy egyéb veszély van az úton. Mi is jelezhetjük a többi felhasználónak a sebességméréseket és a veszélyeket is. Ezek az adatok bekerülnek a Traffi Hunter-alkalmazásba, és az alkalmazásban keletkezett jelentések is megjelennek az eszközön.

„Sokan megfeledkeznek arról, hogy elindítsák az autóban a traffipaxjelző alkalmazásokat, vagy úgy gondolják, hogy a rövid útszakaszokra nem kapcsolják be azokat. De ezentúl nem kell emiatt bosszankodnia senkinek, mert az új eszköz az autó indításakor automatikusan elindul, és időben jelez, ha sebességmérés vagy veszélyhelyzet közeleg az úton” – mondta Borbély Roland, a Traffi Hunter-alkalmazás alapítója.

Az ooono® gomb egyszerűen működik: egy figyelmeztetés megerősítéséhez egyszer kell megnyomni, ha pedig téves volt a figyelmeztetés, nincs tennivaló. Amennyiben traffipaxot vagy más veszélyt érzékel, elsőként csak nyomjon rá az ooono®-ra, és így a többi felhasználó is tudni fog róla.

Az eszköz Bluetooth segítségével automatikusan kapcsolódik a telefonjához, amikor elindul az autóval. További különlegessége, hogy a riasztási távolságot nem méterben, hanem időmértékegységben állíthatjuk be. Ilyenkor ha gyorsabban megyünk, hamarabb fog jelezni.

Borbély Roland hozzátette: az ooono® nagyban növeli a közlekedésbiztonságot is, hiszen a mobilunk ezután a zsebünkben maradhat. A felhasználóknak nem kell az okostelefonjukat figyelniük, így nem zavarják őket az ott megjelenő felesleges értesítések. Ráadásul nem merülnek le a telefonok a folyamatos igénybevételtől. Az ooono® pedig elemmel működik, ami átlagos felhasználás mellett egy-két évig is kitart.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei