Szőke András: masszírozás közben talán egy forgatókönyv is jár a fejében…

Sokáig sorolhatnánk, mi mindent csinált eddig életében Szőke András filmrendező. Egy biztos: mostanában nem filmet rendez, hanem rádiózik, s régi népi szerzetesi receptek alapján szappant és egyéb gyógynövény-kivonatú krémeket készít távol a világ zajától Taliándörögdön. Legutóbb a Nyugdíjas Expón találkoztunk, ahol száz számra kezeket masszírozott az egyik kozmetikai cég támogatásával. A rá várakozó sor néha igencsak kanyargott, hiszen nagyon hozzáértően csinálta, miközben sokan nem is sejtették, kinek a kezei alatt gyógyulnak az ízületei.

 Honnan jött az ötlet, hogy a népi gyógyászatból merített tudásodat szappanban, illetve egyéb termékekben kamatoztatod?

Mindig is nagyon jó volt a kapcsolatom a gyógynövényekkel. Sokat tanultam az elmúlt évek alatt arról, hogy mi mire jó. Én sem szaladgálok kemikáliákat vásárolni már régóta, hogy azzal fürödjek vagy különféle pirulákat, hogy azzal gyógyuljak. Úgynevezett hidegeljárással már évek óta magam készítek otthon szappanokat, mert mindent tartalmaznak, még az új élet is benne van szerintem. Egy-egy szappanváltozat 10–12-féle gyógynövény hatását egyesíti. Nincs párja az üzletekben. Vannak olyan magas gyógynövénytartalmú szappanjaink, amelyeket tudomásunk szerint csak mi készítünk Magyarországon, készülnek lábáztató ecetek, fürdősók, masszázsolajok, balzsamok.

 Ezt úgy kell elképzelni, hogy tavasztól őszig ott helyben szinte állandóan beszerzel az erdőkben, réteken, attól függően, mi mikor virágzik vagy terem?

Igen, folyamatosan gyűjtjük – mert azért vannak itt ebbe bekapcsolódók is – az értékes virágokat, rügyeket és terméseket ezekhez a receptúrákhoz. Lassan 30 éve foglalkozom gyógynövényekkel. Mivel itt több mint húsz négyzetkilométeres körzetben nincs ipari terület, nagyon jó a helyszín. Működik az Ősök Házában egyébként egy fűszer- és füveskert is. Olyan őshonos növényeket is termesztünk, mint a fekete nadálytő, amit ugye nagyon sokan használnak, és nem hiába, mert nagyon jó hatása van. Ezeket is felhasználva régi középkori kolostori receptúrák, illetve újabb kori gyógyítók, füves emberek tanácsai nyomán állítjuk elő az oldatainkat, kozmetikai készítményeinket.

A film és a stand-up

A szentesi gimnázium színészosztályába járt. Több amatőr színházi csoportban is játszott. Tizenöt éves kora óta amatőrfilmes.
1981–1987 között a legfontosabb filmes műhelyben, a Szomjas György vezette Kőbányai Filmstúdióban, majd 1990-től 1991-ig a Közgáz Vizuális Brigádban dolgozott. A csoport tagjaként a Tilos Rádió munkatársa lett, 1995 és 1999 között rendszeres műsora volt. A Magyar Független Film- és Videoszövetség tagja, majd 1992-ben főtitkára lett. Több mint harminc amatőr filmet készített már, melyek zöme alacsony költségvetésű. Az igazi elismerést a Vattatyúk (1990) hozta meg számára. Sajátos humora és jellegzetes kinézete révén a színpadon, filmen és a televízióban is egyaránt karakteres egyéniség. Majd jöttek sorban a további sikerei: Európa kemping, Indián tél, Kis vakond, Roncsfilm, Zsiguli, Hasutasok és még sorolhatnánk.
1990 óta Taliándörögdön él, ahol a helyi plébánossal együtt egy rendhagyó helytörténeti múzeum kialakításán, az Ősök Háza „projekten” dolgoznak.
Sikeres párost alkot Badár Sándorral, akivel egy gimnáziumba járt. A stand-up comedy műfajával rendszeres fellépői a Godot Dumaszínháznak.

Masszírozni nem tud mindenki

A termékekkel együtt jött a masszírozás is?

Masszírozni nem tud mindenki, mint ahogy gyógynövényből masszázsolajat készíteni sem. Ehhez több kell, mint amit a könyvekből vagy az interneten elsajátítunk. Kell egy érzés, amit akkor érzünk, ha megtapintjuk a beteg kezét és megtaláljuk azt a pontot, ami fáj. Az az igazság, hogy ezt még gyakorlatilag a pályám elején elsajátítottam, abban az időben ugyanis az ember sok mindent kipróbált. Ám én meg is szerettem, és szívesen segítek ezzel az embereken. Nagy szükség van rá, hisz egy ember van, aki össze-vissza járkál egy adott panasszal, pedig elég lenne, ha egy jó masszőrt keresne.

A masszírozást szeretem, és szívesen segítek ezzel az embereken

Rádiózol is ott helyben?

A veszprémi Mária Rádió műsorát készítjük itt a helyi stúdióban, ahol élőben szól a mise a hívőknek.

Nem hiányzik a film, a színház?

Ha nincs arra igény, amit csinálsz, akkor muszáj mást is csinálni. Több lábon kell állni. Egyébként az interneten sok mindent talál az, aki keres, még „Szőke”-filmet is, nemcsak Szőke-szappant. Bocsánat, hogy megint ide kanyarodtunk.

De valami jó, vagy egy kis abszurd azért eszedbe jut?

Hogyne. A nyolcvanas években működött a Kőbányai Filmstúdió. A város szélén kaptunk helyet, háromszor át kellett szállni, mire Kőbánya központjából odajutottunk. A busz egy temető mellett haladt el, ahol a kerítés oldalán egy nagy felirat hirdette: Keltető 200 méter. Ez a mindennapokban megjelenő szokatlan abszurditás eljuthat a nézőkhöz, vagy elenyészik. Ha ezekből a furcsa mozaikokból ügyesen és jól át tudunk adni valamit, akkor néha azt mondják, hogy sikeres, humoros, fantasztikus. Időnként, ha nem olyan közegben hangzik el, hogy absztrakt, nem tudunk mit kezdeni vele. Egyébként persze ha valaki filmes, akkor sokat álmodozik. Most is… hátha egyszer valakit érdekel. Addig itt jól elvagyok, masszírozok, tanácsot adok a gyógynövény kultúrából és rádiózunk.

Ha valaki filmes, akkor sokat álmodozik

Díjai

Balázs Béla díj 1993

Párhuzamos Kultúráért Díj 2002

Szentes Városért Emlékérem 2008

Karinthy-gyűrű 2016

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei