Szentestén is meghallgatják az egyedül élőket

A karácsony felerősíti a magányt, a szeretet hiányát és az üresség érzését. Sokaknak ez az egyik legrosszabb élmény, mert az év bármely napjánál intenzívebben élhetik át egyedüllétüket. Az országszerte működő lelki segély telefonszolgálatok ezért ilyenkor éjjel-nappal várják a reményvesztett és elkeseredett emberek hívását, de egyre több rádió is próbálkozik olyan műsorral, ahol éjjel is meghallgatják a magányosokat. Ám akinek van internete, érdemes ott is kikapcsolódást keresnie.

Karácsony környékén azokon is úrrá lehet a mély lehangoltság, akik az év többi részében nem szenvednek depressziótól. Egyes szakemberek szerint a téli hónapokban egyébként is nagyon sokan elfordulnak a környezetüktől.
Ünnepek idején pedig majdnem kétszer annyi kifejezetten magányos ember hívja a lelki segélyvonalat, mint a nyári hónapokban, és sokkal több az olyan válságállapot is, ahol az öngyilkossági veszélyeztetettsége fennáll – magyarázta a seniorplus.hu olvasóinak Riskai Katalin pszichológus. A szakember szerint az ilyen hívásokat az ünneptől való pánikszerű szorongás, a válság jellemzi, míg a december 27-i hívásokat inkább az ünnep kudarca motiválja. A karácsonyi zavar kialakulását elősegítheti az is, hogy a karácsony igazi vallásos jelentősége sokak életében elhalványult. A fogyasztói társadalomban a szeretet szakrális ünnepe egy kicsit a „fogyasztás ünnepévé” vált, és elüzletiesedett. Az emberek nyüzsögnek, plázát járnak, vásárolnak, csak éppen elfelejtenek egymásra odafigyelni a nagy rohanásban és ekkor kerülnek a szakadék szélére. Riskai Katalin azt tanácsolja, ilyenkor mindig vegyék elő a magányos emberek a telefonjukat és tárcsázzák fel az első lelki segélyszolgálatot.

Karácsonykor kifejezettebben érzi a társtalan ember az egyedüllét szorongató érzését

Karácsonykor ugyanis kifejezettebben érzi a társtalan ember az egyedüllét szorongató érzését. Az ilyen állapotra segítség nem várható az egészségügytől. Sokkal inkább a civil élet öngondoskodó változásától remélhető a megoldás. Mindannyiunk felelőssége az egyedülállókkal való törődés. Ugyanakkor nem hallgatható el az sem, hogy aki magára marad, annak is keresnie kell a magány eredőjét. Érdemes túllépni a bezártság védekező falán, keresni az elveszett kapcsolatokat és nem szabad a szégyenlősség burkába menekülni. Minden olyan esetben, amikor valakinek életvitele eltér az általánosan megszokottól és ez számára problémát okoz, akkor bátran lehet szakemberhez fordulni, hogy szerinte miről van szó, lehet-e segíteni. De ugyanez érvényes a hozzátartozókra, amikor valakinek a viselkedését eltérőnek érzik a „normálistól”. Ilyenkor a legegyenesebb ezt megmondani az illetőnek és javasolni, „keressünk fel együtt egy pszichiátert, aki állapítsa meg, én látom rosszul a helyzetet, vagy ténylegesen baj van”.

Tanácsok a magányosság enyhítésére

– Látogasson el egy templomba, ahol karácsonyi műsort adnak elő a helyi gyermekek vagy menjen el egy éjféli misére, még ha nem is vallásos!

– Ha egyedül él, vagy jobban érzi magát a családja nélkül, időben próbáljon társaságot találni. Hívjon el közös vacsorára vagy süteménysütésre olyan barátokat, barátnőket, akik ugyancsak egyedül töltik az ünnepet!

– Menjen el egy karácsony körüli baráti összejövetelre, közös teázgatásra!

– Ön is összehívhat egy baráti társaságot.

– Ne féljen ajándékozni! Nem baj, ha nincs sok pénze, hisz az ajándékozás nem azonos az ajándékvétellel, jóval több annál! Az örömszerzés a lényeg! Hogy nincs kit megajándékozni? Találjon valakit! Akár a postást is meg lehet lepni pár szem szaloncukorral.

– Törődjön magával! Az egyedül eltöltött karácsony nem muszáj, hogy magányos és rosszkedvű ünnep legyen! Lepje meg saját magát apró ajándékokkal.

Tárcsázza a 116-123-at és meghallgatják!

A magányos embereket meg lehet próbálni bevonni valamilyen közös tevékenységbe, természetesen úgy, hogy az ne legyen teher és ne zavarja meg a család intimitását. Ha a meghívás egy kicsit inkább segítségkérés jellegű, azáltal a magányos személy hasznosnak érezheti magát, és nem gondolhatja azt, hogy csak „szánalomból” hívták át. Például az egyedülálló szomszéd nénit meg lehet hívni karácsony előtt egy közös sütésre vagy a családi karácsonyfa díszítésére. Egyet nem szabad: ezeket az embereket magukra hagyni.

Lehet az ország bármely pontjáról hívni a 116-123-at. Ez a szám ugyanúgy működik, mint a 112. Ne is tanácsért telefonáljanak, elég, ha kibeszélhetik gondjukat – ajánlja a szakember. Akár egy 15 perces beszélgetés is segít. Jó, ha eljutnak odáig, hogy máshogy lássák a helyzetüket, a segítők mintegy „kiveszik az időből” a vigaszra szorulókat. Amit nyújtanak, az a remény és a bizalom, amitől könnyen feloldódnak a telefonálók. Ráadásul nincs meg az a nyomás, amit az ember személyes találkozásokkor érez, hogy vajon milyen benyomást tesz a másikra.

Ady Endre:

Karácsony – Harang csendül…

Részlet

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumban
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszú sorba’
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei