Szabadtéri programkavalkád az ünnepi hosszú hétvégén

Az idei naptár igen sok hosszú hétvégével kecsegteti a családokat. A most következő március 15–18 ig tartó négy napra országszerte bő kínálattal készülnek a hazai kirándulóhelyek mellett a gyógyfürdők és a szabadtéri rendezvényhelyszínek. Mindehhez igen jó időt jeleznek az időjósok, méghozzá sok tavaszi napsütéssel. Megpróbáltuk egy csokorba szedni a színes programokat.

A szentendrei skanzen az ünnephez méltón huszáros programokkal nyitja kapuit március 15-én és mind a négy napra, egészen március 18-ig kínál bőséges csemegézni valót. Március 15-én már reggel 9-től indul az élet. Lesz huszártábor a Hagyaték Lovas Egyesülettel. A gyerekek megtudhatják, hogy milyen volt a huszár és a ló felszerelése, lesz ugyanis viselet- és fegyverbemutató. Mindezt lovas díszbemutató és lovashuszár-kiképzés követi, persze a kicsik a lovaglást is kipróbálhatják. A helyszínek a skanzen alföldi mezővárosa, Kisalföld, Dél-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl tájegységei. Megtudhatjuk, milyen egy terepasztal-hadművelet, természetesen ólomkatonákkal, méghozzá az ünnephez illően 1848-as hadseregekkel. Lesznek kézműves programok is. A lányok gyöngyös pártát, míg a fiúk huszárcsákót készíthetnek. Ám lehet fakardot, paszományt is készíteni, valamint gyertyát önteni. A Magyar Bajusz Társaság is kiköltözik, lesz bajuszmustra Szilágyi Péter alapítóval. A mesterségek is bemutatkoznak ezekben a napokban. Meg lehet kóstolni, milyen egy ízletes mézes huszárfigura. Készülnek játékos feladatokkal is, így biztosan senki sem fog unatkozni.

A gyerekek megtudhatják, hogy milyen volt a huszár és a ló felszerelése

Megnézhetjük, milyen volt akkoriban az úgynevezett újoncozás, avagy tréfás utcai verbuválás huszártiszttel, zenekarral-muzsikaszóval, próbatételekkel, áldomásokkal, tánccal hívogatják a honvédő katonákat. Kiderül az is, hogy kiből mi lehet. Esetleg a skanzen bakája, tüzére vagy huszárja? Mindehhez érdemes kihasználni a skanzenvonatot. A vonat óránként indul 10–16 óráig és 500 forintos jegyet kell rá váltani.

Ünnepi műsor, néptánctanítás és „kutyavásár”  

Aki a fővárosban szeretne kikapcsolódni és ünnepelni, azoknak is számos lehetőséget tartogatnak a szervezők. A fővárosi ünnepi programok, ahogy már megszokhattuk, idén is a Kossuth Lajos téren zászlófelvonással kezdődnek reggel 9 órakor. Budapesten az ünnepi programok kezdete után érdemes útba ejteni a belvárosban a Miniversumot az Andrássy úton. A hatalmas, részletgazdag terepasztal Budapest legújabb családi programjaként, látványosságaként várja az érdeklődőket. A 300 nm-en gyönyörűen kidolgozott, folyamatos mozgásban lévő asztalon kicsiben Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei láthatóak.

Majd tehetünk egy sétát a Városligetben. Ha már ott vagyunk, érdemes felkeresni a Vajdahunyad sétányt is. A Mezőgazdasági Múzeumban ugyanis a négy nap során több száz virágzó, illatos orchideát lehet megtekinteni egy kiállítás keretében és természetesen vásárolni is lehet. Budán is várják a családokat a vásári forgatagban. A Dísz téren utcazenét hallgathatnak az arra járók, majd néptáncot is tanítanak a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Szentháromság téren koncertek lesznek, a Szent István-szobornál pedig közlekedésbiztonsági játékkal várnak mindenkit a szervezők. Kutyusokat is lehet örökbe fogadni a kutyavásáron. A Várkert Bazárban szintén zenés, táncos programokkal készülnek. Itt lesz zenés gyerekszínház is, este pedig az irodalomkedvelőket várják.

Lesz étel- és italkóstolás is

Vidéken: ételkóstolás és zenés programok

Gyulán a fürdő programjai mellett kolbászkóstoló is lesz. A várban pedig várják a kirándulókat. Szegeden retró Neoton-koncert mellett ásványbörzével várják az oda látogatókat. Hasonlóan zenei programokat kínálnak Pécsen a napközbeni kirándulások után. Ha bármelyik nagyvárost vesszük célba, érdemes kerékpárt is vinni, hiszen az első jó idő kedvezni fog a kerékpározásnak is. Ugyan az éttermeknek csak kis része nyit ki, de Balatonfüreden is készülnek erre a hétvégére. A hajókikötőben térzene lesz és a parton szinte valamennyi helyszínen rendeznek irodalmi vagy zenés koncertet.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei