Harry herceg esküvője a nemzeti vigalom napja lesz

A szokásosnál két órával hosszabb nyitva tartással ünnepelhetik az angliai és a walesi pubok Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét.

Az idén 34 éves herceg – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián.
Amber Rudd brit belügyminiszter vasárnap ismertetett rendeletében közölte, hogy az angliai és a walesi pubok az esküvő napjára virradó éjjel, valamint a ceremónia után is hajnali 1 óráig fogadhatják a vendégeket.
Egyes eseti kivételektől eltekintve az Angliában és Walesben működő pubok rendszerint 23 óráig szolgálhatnak fel szeszes italt.
Skóciában a helyi kormány hatáskörébe tartozik a pubok nyitva tartásának meghatározása, de a skót kormány egyelőre nem nyilatkozott az esetleges hosszabbítási engedélyről.
A brit belügyminiszter rendeletének indoklásában hangsúlyozta: a hercegi esküvő országszerte alkalmat teremt a helyi közösségeknek arra, hogy együtt ünnepeljék „a királyi család és az egész nemzet számára nagy jelentőségű és örömteli eseményt”.
Amber Rudd szerint a közvélemény is pártolja, hogy hosszabb ideig emelhesse poharát Harry herceg és Meghan Markle tiszteletére „a nemzeti vigalom napján”.
A pubok népe korántsem első ízben köszöntheti hajnalba nyúló ünnepléssel a királyi család valamely jeles eseményét.
A kormány hasonló nyitva tartási engedményről döntött 2011-ben, amikor Harry bátyja, Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és menyasszonya, Kate Middleton – a világraszóló londoni esküvő óta viselt címe szerint Katalin cambridge-i hercegnő – kelt egybe, valamint 2012-ben II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulóján, és 2016-ban is az uralkodó 90. születésnapja alkalmából.
A mostani újabb hasonló intézkedést örömmel üdvözölte Brigid Simmonds, a Brit Sör- és Pubszövetség vezérigazgatója.

Két órával hosszabb nyitva tartással ünnepelhetik az angliai és a walesi pubok Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét

Simmonds közleménye szerint a szövetség „elragadtatással” nyugtázza a kormány döntését, amely lehetővé teszi, hogy „a nemzet felelősségteljes módon emelhesse poharát Harry és Meghan tiszteletére”.
A szakmai szervezet vezérigazgatója szerint az intézkedés emellett jót tesz majd „a nagyszerű brit sör- és pubszektor” forgalmának is, „aminek épp ideje”.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei