Robot hírolvasókat állítanak munkába

Új munkatársai vannak a Hszinhua kínai állami hírügynökségnek, robot hírolvasók, akik képesek az emberi mozdulatok, arckifejezések megjelenítésére.

A Hszinhua és a Sogoru kínai technológiai cég által közösen fejlesztett mesterséges intelligenciát a kelet-kínai Vucsenben kezdődött internet-világkonferencián mutatták be a közönségnek. Egyiküket egy valódi hírolvasóról, a kínai Csiu Haóról mintázták, a robot fekete öltönyt és vörös nyakkendőt kapott.

A Hszinhua által a konferencián bemutatott videofelvételen egy másik robot hírolvasó közölte a nézőkkel, „hogy ez az első napja a hírügynökségnél, és ígéretet tett arra, hogy »fáradhatatlanul fogok dolgozni« a nap 24 órájában, hogy »tájékoztassam önöket, mivel a hírek szövegét folyamatosan táplálják rendszerembe«”.

A Sogou cég marketingesei elmondták, még nem világos, mikor kezdik használni a technológiát. A konferencián, amely minden évben a legfontosabb technológiai rendezvény Kínában, korábban részt vettek a olyan technológiai guruk, mint Tim Cook, az Apple elnök-vezérigazgatója, vagy Sundar Pichai, az Alphabet vezetője. Idén azonban az Egyesült Államok és Kína között kitört kereskedelmi háború miatt jóval visszafogottabb a rendezvény. Ráadásul a kínai hatóságok, amelyek blokkolják a Google és a Facebook elérhetőségét, szigorú ellenőrzés alatt tartják, cenzúrázzák az online tartalmakat és megbüntetik azokat, akik a „szocialista alapértékeket ellenző” anyagot tesznek közzé az interneten.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei