Renée Zellweger Judy Garlanddá alakul

Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő főszereplésével kezdődött meg az amerikai szórakoztatóipar egyik legfényesebb csillagaként emlegetett Judy Garland életéről szóló film forgatása.

A Judy című életrajzi filmet Londonban kezdték forgatni és a film producerei már közzé is tettek egy képet a Garland bőrébe bújt Zellwegerről.
A Rupert Goold rendezte mozi 1968 telén kezdődik, amikor Garland a brit fővárosba érkezett, hogy egy sor koncertet adjon a Talk of the Town klubban, amely ma Hippodrome Casino néven fut. Garland életének ugyanezen szakaszát dolgozza fel Peter Quilter End of the Rainbow című 2005-ös színdarabja, amelyet Sydneyben, Londonban és New Yorkban is színpadra állítottak.
A Judy forgatókönyvét az a Tom Edge írta, akinek egyebek között a Netflixen futó The Crown és a BBC Strike című sorozata fűződik a nevéhez.
Az elsősorban a Bridget Jones-filmekből ismert 48 éves Zellweger, aki a Hideghegy című filmért nyerte el 2004-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, a 2002-es Chicago című moziban is megcsillogtatta már énektudását, a Judyban pedig egyebek között a Somewhere Over the Rainbow című legendás dalt is elénekli az 1939-es Óz, a csodák csodájából.
A készülő moziban mások mellett Rufus Sewell, Michael Gambon, Jessie Buckley és Finn Wittrock lesz Zellweger partnere.
Judy Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, majd félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje volt. Alig volt tizenhét éves, amikor az Óz, a csodák csodája révén a földkerekség legnépszerűbb színésznője lett.
A negyvenes évek végétől azonban már csak ajzószerekkel bírta az MGM stúdió által diktált tempót. Idővel inni is kezdett, többször kísérelt meg öngyilkosságot, végül egyre gyakoribb nyilvános botrányai miatt 1950-ben felmondták szerződését. Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni, aztán a hatvanas években egyre kevesebb lehetőséghez jutott.
Magánélete is élénken foglalkoztatta a sajtót. Rövid élete során ötször ment férjhez, először tizenkilenc évesen, utoljára halála előtt három hónappal; szeretői listáján szerepelt Yul Brinner és Frank Sinatra is. Három gyermeke született, közülük Liza Minelli maga is a zene és film világában futott be karriert.
Garlandot kétszer jelölték Oscar-díjra, végül életműdíjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki.
A megfáradt színésznőt 1969. június 22-én, két héttel negyvenhetedik születésnapja után találták holtan fürdőszobájában. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszer-túladagolás okozta, de lehetséges, hogy az anorexia vagy a hepatitisze miatti májkárosodás végzett vele.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei