Pünkösdölés és várjátékok Hollókőn

A palóc népi kultúrát, a középkori lovagi életet, a pünkösdi népszokásokat elevenítik meg Hollókőn:  az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik, a kézműves és gasztronómiai vásár mellett rengeteg program színesíti a forgatagot. Vasárnap hollókői és kazári életképeket láthatnak a látogatók, lesz népviselet-bemutató, palóc fánkkóstoló (pampuska), mézeskalács-díszítés, táncház.
A Pajtaárok színpadon együttesek lépnek fel. Hétfőn a vitézek játszóházat tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a várban. A Balassi Bandérium vár előtti táborában sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal várják az érdeklődőket. A tábori életbe mindenki bekapcsolódhat, lehetőség lesz fegyverekkel gyakorolni, beöltözni.
Szent László vitézei a faluban portyáznak labancokként, akiket aztán kuruc vitézek vesznek üldözőbe, majd a várnál csapnak össze, a csatát pedig számos ágyúdörrenés kíséri. A végvári hangulatot a Pavane zászlóforgatók és zenészek teremtik meg.
A nap végén az összes résztvevő segítségével ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, melyet a győztesek lakomája követ.

Fotó: MTI / Komka Péter

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei