Programkavalkád a Színházak éjszakáján

Csaknem kétszáz program közül választhatunk az idén a Színházak éjszakáján: Budapesten szeptember 22-én, szombaton 31 színház nyitja meg kapuit a  közönség előtt, egyetlen karszalaggal többek közt nyílt próbákra, közönségtalálkozókra, színházi várossétákra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett különleges élményeket ígérő eseményen rendkívül színes programkavalkád várja az érdeklődőket, az eddig legnépszerűbb közönségtalálkozók, nyílt próbák és kulisszajárások mellett egyebek közt tánctanítással, színházi karaoke-val, versszínházzal, komplett előadásokkal és bizonyos produkciókból kimaradt jelenetekkel, műhelytitkokkal, színházi mesterségek bemutatójával, sőt vihar előtti csenddel, pizsipartival, kritikakritikával, improvizációoktatással, színészsimogatóval, színházi rapidrandival várják az érdeklődőket.

A színházi várossétákon ezúttal az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kalauzolásával ismerhetjük meg az első pesti színtársulat történetét, a Pesti Broadway építészetét vagy épp az eltűnő és születő budai színházakat. Az utolsó program után afterpartira várják a közönséget a TRIP hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és noÁrral.

A rendezvénynek ebben az évben is az a legfőbb célja, hogy közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát.

A leglelkesebb rajongókkal és a színházzal éppen csak ismerkedő érdeklődőkkel történő valódi találkozások inspirálnak arra, hogy a színházi mindennapoktól eltérő körülmények között kuriózumokkal, egyszeri és egyedülálló programokkal lepjük meg közönségünket minden évben – mondta Komáromi György, a Színházak éjszakája projektvezetője. – Jó érzés, hogy a budapesti színházi élet színe-java együtt gondolkodik ilyenkor azon, hogyan tegyük különlegessé ezt az éjszakát.

Az idei év újdonsága, hogy a nézők betekinthetnek a programhoz csatlakozott színházak színházpedagógiai tevékenységébe is, a legtöbb intézmény feladatának tekinti, hogy közös gondolkodásra invitálja a közönséget, akik így részesei lehetnek az alkotófolyamatnak.

Szintén újdonság, hogy idén a GreenGóval, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli- és gyalogosútvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo-transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrei szállítják majd a kiszemelt színházhoz.

A 2018-as Színházak éjszakája közel 200 programja, valamint az OSZMI-val és a KÉK-kel szervezett színháztörténeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók. A karszalag megvásárolható a programban részt vevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a www.szinhazakejszakaja.hu és www.jegy.hu oldalon.

A Színházak éjszakája idén Péterfy Borit és zenekarát, valamint a rapper Saiidot is megihlette, így született meg a színházi referenciákat tartalmazó számuk.

Részt vevő színházak: Átrium, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

www.szinhazakejszakaja.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei