Posztszocialista vendégek töltik meg leginkább a vidéki szállodákat

Minden szinten növekedés

A hazai szállodaipar – nem először az elmúlt évtizedekben – kiemelkedő eredményeket ért el 2016-ban. Javult a magyar hotelek teljesítménye az EU más tagországainak eredményeihez képest is, ráadásul vidéken a top 10 beutazópiac közül 6 – Csehország, Románia, Szlovákia, Oroszország, Lengyelország, Ukrajna – egykori szocialista ország volt.

Az első lépés a recepció Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, a turizmus egyre inkább húzóágazattá válik Magyarországon. A szállodák forgalma, minden mutatószáma rekordszintre emelkedett tavaly, ráadásul az év utolsó hónapjában igencsak erős keresetnövekedés volt tapasztalható, amelynek mértéke jócskán messze meghaladta a január–november közöttit. A Magyar Szállodaszövetség aktuális kiadványában olvasható ennek fő oka is: amíg a migránsválság, a párizsi merénylet következtében 2015 decemberében csökkent a beutazó forgalom, addig ehhez képest 2016 utolsó hónapjában országos szinten 21,4%, Budapesten 22,2% növekedés volt a külföldi szállodai vendégéjszakákban.

2016-ban országos szinten összesen 15 hotel nyílt meg 887 szobával. Ebből 3 Budapesten 136 szobával, 12 vidéken 751 szobával. A magyarországi hotelek éves összes bruttó forgalma 9,7%-kal, bruttó szobaárbevétele 11,9%-kal múlta felül a tavalyit. A belföldi vendégéjszakák 8%-kal, a külföldiek 7%-kal nőttek. A hazai keresletnek a külföldit felülmúló növekedésében a keresetek emelkedése, az erősödő vásárlási kedv, az alacsony üzemanyagárak mellett szerepe volt a Szép kártya 5,8%-kal bővülő szállodai felhasználásának is.

turisták, budapest, idegenvezetőEgyre nő Budapesten is a vendégéjszakák száma Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A külföldi vendégszám növekedésében idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A vidéki hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 10,5%-kal, Budapesten csak 5,2%-kal nőtt. A fővárosi szállodákban a külföldi keresletben tapasztalt kisebb növekedést ellensúlyozta az átlag szobaárak országos átlagot meghaladó növekedése.

A magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 80,4%-a Európából, 10,7%-a Ázsiából, 7,5%-a Amerikából, kb. 1,5%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett. Az Európai Unióból 7,5%-kal, az európai országokból 6,9%-kal, Ázsiából 14,3%-kal nőtt a kereslet. Az utóbbi annak tulajdonítható, hogy Kínából 37,9%, Izraelből 20,3%, Dél-Koreából 26,1% volt a növekedés.

 

A legnagyobb beutazópiacunkról – Németországból – évek óta először növekedés történt, 0,3%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, míg Csehországból (+20,2%), Romániából (+16,6%) erős keresletnövekedés mutatkozott. Ugyanakkor folytatódott a kereslet leépülése az orosz piacról – éves szinten 5,3% volt a vendégéjszakák számának csökkenése –, miközben az orosz–ukrán konfliktus ellenére Ukrajnából 24,4% növekedés történt. Budapesten a 10 legnagyobb beutazópiacunk közé most először bekerült Kína is, mely azonnal a 9. helyen találta magát.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei