Öt tipp, hogyan kerüljük el a baleseteket

Rengeteg gyakorlás, tanulás és persze tehetség szükséges ahhoz, hogy az ember autóversenyző legyen. De talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk: még egy autóversenyző is követhet el hibákat. Mit tegyen hát egy hétköznapi sofőr, ha a lehetőségeihez, képességeihez és tehetségéhez mérten szeretné elkerülni a közlekedési baleseteket és vezetéstechnikai bakikat? Íme a genertel.hu 5 tippje, hogyan előzzük meg a koccanásokat!

1. Tartsuk be a követési távolságot!

Semmivel sem érünk előbb oda, ha nem tartjuk be a kellő követési távolságot, de kétszeres a koccanásveszély: mi is belemehetünk az előttünk haladó autóba, és a mögöttünk lévő is belénk szaladhat, ha hirtelen fékeznünk kell. Ráadásul a követési távolság be nem tartása a szervezetünkre sincs jó hatással: a vezetés közbeni stressznek akár 80%-át emiatt érezhetjük!

2. Autómosás után ne hagyjuk ki a fékpróbát!

A féktárcsákra kerülő víz problémákat okozhat, így minden autómosás után tartsunk egy fékpróbát!

3. Kerüljük el a mobilozó sofőrt!

Persze mi természetesen kihangosítón keresztül telefonálunk, de nem mindenki ilyen felelősségteljes. Ha mobilozó sofőrt látunk, igyekezzünk messzebb kerülni tőle, hiszen a mi autónk épségét is kockáztatja!

4. Haladjunk a lámpás sávban!

Este érdemes mindig abban a sávban haladni, amelyik fölött a közvilágítás lámpái vannak. Így könnyebben észrevehetjük az úthibákat!

5. Időben nyomjuk meg a dudát, ha bizonytalan sofőrt látunk!

Ha azt látjuk, hogy egy sofőr index nélkül tart a sávunk felé, ne illedelmeskedjünk, hanem dudáljunk rá, egy időben megnyomott duda koccanástól menthet meg.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei