Októberben tárja ki kapuit a megújult Szépművészeti Múzeum

A 112 éves műemlékben a Magyar Építő munkájával a világháború óta romos állapotú Román-csarnokot is helyreállították. Október végén nyílik a többéves munkálatok során rekonstruált Szépművészeti Múzeum. A hazai kulturális élet legfontosabb helyszínének helyreállítása a Liget Budapest-projekt egyik legimpozánsabb részeként valósult meg.

A beruházás legjelentősebb eleme a Román-csarnok felújítása volt. A második világháború óta egészen a most lezajlott rekonstrukcióig romos állapotú, ma újra eredeti pompájában megtekinthető terem helyreállítási munkálatait a Magyar Építő Zrt. végezte el.

Reneszánsz teremben állítják ki Leonardo lovasszobrát

Ezzel együtt megújult még az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren: többek között új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, valamint korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.

A munkálatok során több mint 2 ezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapta vissza a funkcióját: egyebek mellett a sokáig könyvelők által használt Michelangelo-teremben újra megtekinthető a reneszánsz kazettás dongaboltozat is. Itt nézhetik majd meg a látogatók az újranyíló múzeum első időszakos kiállítását is, mely Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, bemutatva a reneszánsz olasz mester lovasszobrát és annak friss kutatási eredményeit, valamint tíz Leonardo-rajzot is.

Légkondicionált műtárgyraktárat is kialakítottak

Mányi István főépítész elmondta: a felújítás során a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román-csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

Baán László főigazgató kifejtette: a látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei